Hoe wordt geld gemaakt?

Muntgeld

Munten worden gemaakt in metaalfabrieken. Daar worden de metalen gemengd, waarna de nieuwe euromunten uit een muntpers rollen. Daarna worden de voor- en achterkant van de munt met een stempel bewerkt. De snelste muntpers slaat wel 750 munten per minuut! De Nederlandsche Bank in Amsterdam brengt de euromunt vanuit Nederland in omloop.

Euromunten >>

Bankbiljetten

Bankbiljetten worden van speciaal papier gemaakt dat niet zo snel scheurt. Hierop worden het watermerk, de folie, de goudkleurige baan en de veiligheidsdraad aangebracht. Daarna worden de biljetten aan beide kanten bedrukt met voelbare inkt en van nummers voorzien. Ieder bankbiljet heeft zijn eigen serienummer. Dit is een combinatie van letters en cijfers. Aan de eerste letter kun je zien in welk land het bankbiljet is gemaakt. Alle bankbiljetten met de letter P komen uit Nederland. Als de vellen tot bankbiljetten zijn gesneden, zijn ze klaar om naar de Nederlandsche Bank te worden gebracht. De Nederlandsche Bank verdeelt vervolgens het geld naar de banken en pinautomaten.

Eurobiljetten >>

Echtheidskenmerken >>

De baas over het geld

De Europese Centrale Bank is de baas over alle euromunten en eurobiljetten. Op een bankbiljet staat de tekst BCE ECB EZB EKT EKP. De Nederlandse afkorting van de Europese Centrale Bank is ECB. In andere talen krijg je andere afkortingen. Daarom staat er een heel rijtje met letters op de bankbiljetten. De ECB heeft in ieder euroland een ‘directeur’ aangewezen die mag bepalen hoeveel geld er wordt gemaakt en hoeveel geld er wordt vernietigd. In Nederland is dat de Nederlandsche Bank (=DNB).

hoe wordt geld gemaakt?

bankbiljetten

Europese Centrale Bank