Skip to main content

Ben jij een spaarder of een uitgever?

Iedereen heeft wel eens geld gekregen. Misschien voor je verjaardag, omdat je een klusje hebt gedaan, of gewoon je zakgeld. Maar wat doe je dan? Ga je het meteen uitgeven aan dat coole speelgoed, die nieuwe game of snoep? Of stop je het in je spaarpot en wacht je even? Kortom; ben jij een spaarder of een uitgever?

Spaarders en Spenders

Sommige mensen zijn echte spaarders. Zij vinden het fijn om geld opzij te zetten voor iets groots in de toekomst, zoals een nieuwe fiets, een gaaf uitje of iets wat ze al heel lang willen hebben. Ze vinden het leuk om te zien hoe hun spaarpotje groeit en groeit.

Anderen zijn juist spenders. Zij vinden het leuk om hun geld meteen uit te geven. Ze genieten van dat nieuwe boek, dat ijsje of die nieuwe bal. Voor hen is het plezier van nu heel belangrijk.

Maar wat is beter?

Is sparen beter dan uitgeven? Of is meteen iets kopen juist slimmer? Weet je, er is geen goed of fout antwoord! Het belangrijkste is dat je nadenkt over je keuzes. Als je spaart, is het handig om te weten waarvoor. En als je uitgeeft, is het slim om te weten of je het echt nodig hebt of echt heel leuk vindt.

Maak bewuste keuzes

Het draait allemaal om bewuste keuzes maken. Dat betekent nadenken voordat je iets doet. Wil je echt dat zakje snoep? Of spaar je liever voor die gave LEGO-set die meer kost? Het is jouw keuze! En wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er blij mee bent.

Doe de quiz!

Ben jij benieuwd of je meer een spaarder of een spender bent? Klik hier voor een leuke ‘Spaarder of Spender Quiz’! Misschien ontdek je wel iets nieuws over jezelf. En onthoud: wat je ook kiest, het gaat erom dat jij er gelukkig van wordt.

Dus de volgende keer dat je geld krijgt, denk dan even na. Wat wil jij? Uitgeven of sparen? Wat het ook is, zorg ervoor dat je een keuze maakt waar je trots op kunt zijn!

Lees ook: Hoe kan je sparen?