Skip to main content

Een kijkje in de geldkluis van DNB

De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, is de centrale bank van Nederland. Haar belangrijkste doel is het handhaven van de stabiliteit en betrouwbaarheid van het financiƫle systeem. DNB zorgt ervoor dat er voldoende geld in omloop is en bewaakt de waarde van het geld. Maar waarom bewaart DNB eigenlijk goud?

De waarde van goud

Goud is door de eeuwen heen altijd al een kostbaar goed geweest. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als betaalmiddel en wordt beschouwd als een veilige haven voor waardeopslag. Goud behoudt over het algemeen zijn waarde, zelfs in tijden van economische onrust. Het is daarom geen verrassing dat centrale banken over de hele wereld goudreserves aanhouden als een vorm van vertrouwen en stabiliteit.

Waarom heeft DNB een goudkluis?

DNB bewaart een aanzienlijke hoeveelheid goud in haar kluis. De goudkluis staat in het DNB Cashcentrum. Dit is een gebouw dat DNB heeft laten bouwen op het zwaar beveiligde defensieterrein in Huis ter Heide, vlakbij Zeist. Maar waarom heeft DNB deze goudreserves? Ten eerste is het goud een reserve om te zorgen voor vertrouwen en stabiliteit. Het is ook een buffer als er een financiƫle crisis is.

Veiligheid en beveiliging

De geldkluis van DNB is geen gewone kluis. Het is een zeer beveiligde ruimte die voldoet aan de hoogste normen van veiligheid en beveiliging. Alleen geautoriseerd personeel heeft toegang tot de kluis, en strenge procedures en controles zorgen ervoor dat het goud altijd veilig is.

Een kijkje in de geldkluis van DNB

Heb je dit filmpje van DNB al gezien? In dit filmpje krijg je een kijkje in de geldkluis van DNB. Dit filmpje werd uitgezonden tijdens het SchoolTV weekjournaal.

filmpje 1 300x152 1

Wil je weten hoe een kluis werkt? Bekijk dan dit filmpje.
Of bekijk het filmpje over de verhuizing van de goudstaven naar een nieuwe kluis.