Skip to main content

Sinds wanneer betalen we met de euro?

Vroeger betaalden we in Nederland met de gulden. Weet jij vanaf wanneer we met de euro betalen? Bankdirecteuren Joyce en Martijn geven antwoord op deze vraag.

Wist je dat we niet altijd met de euro hebben betaald? Als je nu een snoepje wilt kopen of een nieuw speelgoed, dan betaal je met euro’s. Maar lang geleden zag het geld er heel anders uit in veel Europese landen.

In Nederland gebruikten we voor de euro de gulden. En in andere landen? Daar hadden ze ook hun eigen muntsoorten. In Frankrijk betaalden ze met de Franse franc en in Duitsland met de Duitse mark. Elk land had zijn eigen soort geld. Dat kon soms best ingewikkeld zijn, vooral als je op vakantie ging naar een ander land.

Maar daar kwam verandering in met de komst van de euro!

De introductie van de euro

De euro werd geïntroduceerd op 1 januari 1999. Maar wacht even… we konden toen nog niet met eurobiljetten en euromunten betalen. In het begin werd de euro alleen gebruikt voor elektronische betalingen en bankzaken. Het ‘echte’ geld, de biljetten en munten, kwamen pas later.

Op 1 januari 2002 was het dan zover: de euromunten en -biljetten werden geïntroduceerd in 12 Europese landen. Dit was een hele grote verandering. Stel je voor, je ging naar bed met guldens in je spaarpot en de volgende dag moest je betalen met euro’s in de winkel!

Waarom de euro?

De Europese Unie wilde met de euro zorgen voor meer samenwerking tussen de landen. Door één munteenheid te hebben, wordt handelen en reizen tussen de landen makkelijker. Geen gedoe meer met wisselkoersen en omrekenen. Alles werd een stukje eenvoudiger.

Samengevat

Dus, sinds wanneer betalen we met de euro? Officieel vanaf 1 januari 1999, maar de munten en biljetten kwamen pas op 1 januari 2002 in onze portemonnees. En sindsdien is de euro een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Heb jij nog oude guldens gezien? Vraag maar eens aan opa en oma, misschien hebben zij er nog wel een paar als herinnering!

En? Had je het antwoord goed?
Wil jij testen op welke Eurowijsheidjes jij nog meer het antwoord weet?
Hier vind je alle 21 filmpjes. Succes!