Skip to main content

Wat is een geldezel?

Heb jij weleens van een geldezel gehoord? Bankdirecteur Martijn legt uit dat snel geld verdienen niet bestaat en geeft tips waarop je moet letten.

Wat is een geldezel?

Een geldezel, wat is dat eigenlijkHet is geen echt dier, maar een term die gebruikt wordt voor iets heel serieus. Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat gebruiken voor het verbergen van crimineel geld. Maar hoe werkt dat precies? En waarom is het belangrijk om dit te weten? Laten we er meer over ontdekken.

Hoe werkt het?

Stel je voor: iemand vraagt jou om geld op jouw rekening te ontvangen en dat weer door te sturen of op te nemen. Klinkt makkelijk, toch? Maar dit geld is meestal afkomstig van criminele activiteiten, zoals oplichting of diefstal. Jij, als geldezel, helpt dan eigenlijk deze criminelen om hun sporen te verbergen.

Strafbaar en gevaarlijk

Het zijn van een geldezel is strafbaar. Het maakt niet uit of je er zelf iets aan verdient of niet. Als je je bankrekening laat gebruiken voor deze praktijken, ben je medeplichtig aan criminaliteit. En de gevolgen zijn groot: je kunt een strafblad krijgen, problemen krijgen met banken, en zelfs verantwoordelijk worden gehouden voor het terugbetalen van het geld.

Gevolgen voor geldezel

Wat gebeurt er als je gepakt wordt? Nou, heel veel dingen die je niet wilt. Je krijgt een strafblad, en dat kan ervoor zorgen dat je later moeilijk een baan vindt of niet wordt toegelaten tot bepaalde studies. Je kunt ook op een zwarte lijst bij banken terechtkomen, waardoor je bijvoorbeeld geen lening meer kunt krijgen of zelfs geen nieuwe bankrekening kunt openen.