Skip to main content

Waarom is goud zoveel waard?

Goud heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Het glanzende metaal geeft een gevoel van rijkdom en waarde. Maar waarom is goud zoveel waard?

Goud is zeldzaam

Een van de belangrijkste redenen waarom goud zo waardevol is, is omdat het zeldzaam is. Goud is niet iets wat je zomaar op straat tegenkomt. Het moet gewonnen worden uit de aarde, een proces dat veel tijd en moeite kost.

Goud heeft unieke eigenschappen

Daarnaast heeft goud unieke eigenschappen die het extra waardevol maken. Het is bestand tegen corrosie, waardoor het niet roest of aangetast wordt. Bovendien kan je het makkelijk vormen in verschillende vormen en sieraden.

Goud geeft vertrouwen

Een andere factor die de waarde van goud beïnvloedt, is het vertrouwen dat mensen erin hebben. Door de eeuwen heen heeft goud zich bewezen als een stabiele en betrouwbare vorm van waarde. Bij economische onzekerheid of inflatie wordt goud vaak gezien als een veilige haven. Mensen vertrouwen erop dat goud zijn waarde behoudt, zelfs als andere valuta of activa in waarde dalen.

Goudreserves

Het is interessant om te zien dat centrale banken over de hele wereld grote hoeveelheden goudreserves aanhouden. Deze reserves zorgen voor stabiliteit van de valuta en spelen een rol in het internationale monetaire systeem.

  • DNB heeft ook een artikel geschreven over goud
  • En heb je dit filmpje van Willem Wever al gezien? Hierin wordt uitgelegd waarom goud zoveel waard is.

willem wever 300x153 1