Skip to main content

Hoeveel reclame zie jij?

Als je ’s ochtends opstaat en je tanden poetst, wat zie je dan? Een merk op je tandpasta. En als je naar je ontbijt kijkt? Weer merken! De melk, het brood en zelfs je jam hebben allemaal een merknaam. Maar merken laten het hier niet bij. Ze willen dat jij ze ziet, onthoudt en hun spullen koopt. Dus wat doen ze? Ze maken reclame!

Reclame is overal. Op de tv, in tijdschriften, op straat en zelfs op je telefoon. Merken willen opvallen en daarom zie je ze overal. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel reclame je eigenlijk ziet als je gewoon een stukje fietst?

Stel je voor, je stapt op je fiets na een leuke schooldag. Op weg naar huis zie je misschien wel tien, twintig of zelfs dertig verschillende reclames! Reclameborden, posters, stickers en nog veel meer. Ze willen allemaal jouw aandacht.

Ben je benieuwd hoeveel reclame je echt ziet? Klik hier om een filmpje te bekijken waarin je kunt zien hoeveel reclame er is op de route van school naar huis.

Maar weet je? Reclame is niet altijd slecht. Het kan je vertellen over nieuwe producten of leuke aanbiedingen. Het belangrijkste is dat je zelf nadenkt over wat je ziet. Dus de volgende keer dat je een reclame ziet, vraag jezelf dan af: “Heb ik dit echt nodig?” of “Vind ik dit echt leuk?”. Zo kun je slimme keuzes maken!