Skip to main content

Wat is een gulden?

Vóór we betaalden met euro’s, hadden we in Nederland iets anders: de gulden! Heb je hier weleens van gehoord? Wat is een gulden eigenlijk?

Guldens en centen

De gulden was vanaf de middeleeuwen tot 2002 de eigen munteenheid van Nederland. En nee, het was niet zomaar één munt, maar een heel stelsel. Eén gulden had 100 centen. Maar die centen, die hadden grappige namen:

  • 5 cent – een stuiver.
  • 10 cent – een dubbeltje.
  • 25 cent – een kwartje

En dan hadden we nog de rijksdaalder. Een flinke munt die 2 ½ gulden waard was. Als je die in je hand had, voelde je je best rijk!

wat-is-een-gulden

Van goud naar gulden

De naam ‘gulden’ komt van het woord ‘gouden’. Ooit was er namelijk een gouden munt uit Florence, de ‘gouden florijn’, die heel bekend was. Onze gulden is daarvan afgeleid. De andere Europese landen hadden ook allemaal een eigen valuta.

Hallo euro!

In 2002 is de euro gekomen (lees: Sinds wanneer betalen we met de euro?). Deze verandering was deel van een Europese droom om samen sterker te staan. Plotseling hadden we hetzelfde geld als onze buren in België en Duitsland! Het was een nieuw hoofdstuk in ons geldverhaal.

De laatste gulden die werkt gedrukt is ondertussen zeer zeldzaam geworden.

Leuk weetje

Op verschillende munten (ook op de gulden en euro) staat een afbeelding van de koning of koningin. Als er in een land een nieuwe koning of koningin komt, verandert het portret. Alleen kijkt het staatshoofd de ene keer naar links en de andere keer naar rechts kijkt op een munt. Dit is geen toeval, maar een doordachte traditie bij vele munthuizen wereldwijd. Bij iedere opvolging wordt de richting waarin het staatshoofd kijkt, veranderd. Zo biedt elke generatie een frisse blik, letterlijk en figuurlijk. Dit detail, vaak onopgemerkt, vormt een interessante combinatie van respect voor het verleden en kijken naar de toekomst.

Ook interessant voor jou:
eerste-nederlandse-bankbiljet

Hoe oud is het eerste Nederlandse bankbiljet?

hoe-krijg-je-munten-glimmend

Hoe krijg je munten glimmend?

Hoe-weten-blinden-welk-eurobiljet-ze-in-handen-hebben

Hoe herkennen blinden een eurobiljet?