Skip to main content

Hoe werkt contactloos betalen?

Als je naar volwassenen kijkt als ze iets kopen, zie je dat ze niet altijd hun pincode intoetsen. Ze houden hun bankpas of zelfs hun telefoon even tegen het pinapparaat, en voilà, betaald! Dit noemen we contactloos betalen. Maar hoe werkt dit precies? En nog belangrijker: is het wel veilig?

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen gaat met behulp van een techniek genaamd NFC, wat staat voor Near Field Communication. Als je bankpas of telefoon dichtbij het pinapparaat komt, wisselen ze via deze techniek informatie uit. Binnen een paar seconden is de betaling dan gedaan!

Soms zie je op je bankpas een symbooltje dat lijkt op WiFi, maar dan op z’n kant. Dit betekent dat jouw pas geschikt is voor contactloos betalen. Wil je zien hoe dit precies in zijn werk gaat? Bekijk dan dit filmpje voor een heldere uitleg!

Is het veilig?

Nu denk je misschien: “Als ik geen pincode hoef in te toetsen, kan iemand anders dan zomaar met mijn pas betalen?” Goede vraag! Hier is over nagedacht:

  1. Kleine bedragen: Je kunt meestal tot €25 zonder pincode betalen met je pinpas. Als je in totaal meer dan €50 contactloos hebt betaald met je pinpas, vraagt het pinapparaat toch om je pincode. Dit is een extra beveiliging.
  2. Korte afstand: NFC werkt maar op hele korte afstand. Je moet je pas of telefoon echt vlakbij het apparaat houden.
  3. Beschermhoesjes: Er zijn speciale hoesjes en kaarthouders die voorkomen dat anderen zomaar je pas uitlezen.
  4. Telefoonbeveiliging: Als je met je telefoon betaalt, heb je vaak nog een extra beveiliging zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning nodig.

Tips voor veilig contactloos betalen

  1. Hou je pas in de gaten: Zorg dat je altijd weet waar je bankpas is. Raak je hem kwijt? Blokkeer hem dan meteen via de bankenapp.
  2. Check regelmatig je rekening: Kijk regelmatig op je bankrekening om te zien of er geen vreemde afschrijvingen zijn.
  3. Gebruik beveiliging op je telefoon: Als je met je telefoon betaalt, zorg dan voor goede beveiliging zoals een sterk wachtwoord.

Conclusie

Contactloos betalen is snel, handig en in de meeste gevallen ook veilig. Maar zoals met alles, is het belangrijk om alert te blijven en je gezonde verstand te gebruiken. Dus de volgende keer als je iets koopt, kun je met een gerust hart je pas of telefoon tevoorschijn halen!

Lees ook: Hoe werkt pinnen?