Eurowijsneuzen over prinsjesdag
Ken je onze Eurowijsneuzen?
Eurowijsneuzen zijn kinderen uit groep 3 en 4 die weten hoe je slim met geld omgaat. In deze aflevering kletsen we met ze over Prinsjesdag.
Waar komt de naam Prinsjesdag vandaan?
Als je aan september denkt, denk je misschien aan het begin van de herfst, terug naar school, of misschien aan je favoriete herfsttrui. Maar wist je dat er in september ook een heel bijzondere dag is in Nederland? We hebben het over Prinsjesdag! Maar waar komt die naam vandaan?
De oorsprong van Prinsjesdag
De naam ‘Prinsjesdag’ klinkt vrolijk. Het doet denken aan kleine prinsen die feestvieren. Maar het heeft een veel oudere betekenis. De naam komt van de verjaardag van Prins Willem V. Vroeger, in de 18e eeuw, vierden de patriotten in Den Haag de verjaardag van deze prins op 8 maart. Ze noemden deze feestdag ‘Prinsjesdag’.
Van verjaardag naar traditie
Maar hoe is Prinsjesdag veranderd van een verjaardagsfeestje naar een officiĆ«le dag waarop de koning een belangrijke toespraak houdt? Na de Franse tijd, toen Nederland weer een koninkrijk werd, besloten ze dat er een dag moest zijn waarop de koning zijn plannen voor het volgende jaar bekendmaakte. Ze kozen voor de derde dinsdag van september en gebruikten de oude, gezellige naam ‘Prinsjesdag’ weer.
De Gouden Koets en de Troonrede
Prinsjesdag is niet zomaar een dag. Het is een dag vol tradities! Misschien heb je wel eens gehoord van de Gouden Koets? Dat is de koets waarin de koning en koningin rijden op Prinsjesdag. Ze rijden van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in Den Haag. Daar leest de koning de ‘Troonrede‘ voor. Dat is een brief waarin staat wat de regering het komende jaar gaat doen.