Skip to main content

Hoe worden munten gemaakt?

Munten worden gemaakt in metaalfabrieken. Daar worden verschillende metalen gemengd, waarna er euromunten uit een muntpers rollen. Daarna worden de voor- en achterkant van de munt met een stempel bewerkt. De snelste muntpers slaat wel 750 munten per minuut! In dit Klokhuis filmpje zie je precies hoe het gaat.

10 leukste weetjes over munten

Munten van 5 en 10 euro

Er bestaat euromunten van 5 en 10 euro. Dit zijn herdenkingsmunten. Ze worden vooral door verzamelaars gekocht, maar je kan er ook gewoon mee betalen in de winkel. Let op! Wel alleen in Nederland. Alleen in ons eigen land zijn deze herdenkingsmunten een wettig betaalmiddel.

Het bijzondere aan herdenkingsmunten is dat iedere munt een eigen verhaal heeft. Het gaat bijvoorbeeld over een belangrijk persoon of om een speciale gebeurtenis in onze geschiedenis.

10-euromunt

In 2020 is er een 10 euromunt uitgegeven ter ere van 75 jaar vrijheid. Deze munt heeft de naam ‘vrijheid Tientje’ gekregen. Kijk op de site van de Koninklijke Nederlandse Munt voor nog meer bijzondere munten.

Wereldrecord munten stapelen

Wist jij dat er een wereldrecord munten stapelen is? Ja, echt waar. Het record staat op 51 munten in 30 seconden. Kun jij dit ook?

Welke metalen zitten in een euromunt?

De verschillende munteenheden worden gemaakt van allerlei soorten metaal:

  • De munten van 1, 2 en 5 eurocent zijn gemaakt van verkoperd staal.
  • De munten van 10, 20 en 50 eurocent zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin.
  • De munten van 1 en 2 euro zijn tweekleurig en bestaan uit nikkel, koper en messing. De binnenring van de 1 euromunt is zilverkleurig en de buitenste ring is goudkleurig. Bij de 2 euromunt is dit precies andersom.
Wanneer werden de eerste munten gemaakt?

De eerste munten werden rond 700 voor Christus gemaakt van goud en zilver. Maar omdat goud en zilver zeldzamer werden, besloot men steeds vaker om munten van andere metalen te maken. In Nederland werd de laatste zilveren munt in 1967 geslagen. Hierna werd het muntgeld gemaakt van een mengeling van ‘gewone’ metalen, zoals koper, nikkel en messing.

Waarom zijn munten rond?

De allereerste munten waren rond, maar heel lang geleden waren ze ook vierkant. Ronde munten zijn makkelijker om te maken en ze slijten minder snel.

Waarom staat er een jaartal op een munt?

Een jaartal op munten betekent het jaar waarin waarin de munten zijn geslagen. Op alle munten staat een jaartal. De euro werd in 2002 een wettig betaalmiddel, maar toch bestaan er ook euromunten met het jaartal 1999, 2000 en 2001. Dit komt omdat er zoveel munten moesten worden gemaakt voor 1 januari 2002, dat ze al in 1999 zijn begonnen met het slaan van munten.

Hoe krijg je munten glimmend?

Vind jij het ook zo fijn als jouw munten glimmend zijn? Wist je dat als je je munten een nachtje in een glas cola laat liggen, ze de volgende dag weer glimmen? Even droogmaken en goed poetsen en ze zien er weer als nieuw uit.

Staan er ook dieren op de euro?

Alle euromunten hebben dezelfde kant met de waarde. Dat laat zien dat we in Europa samenwerken. Maar elk land wil ook iets van zichzelf laten zien. Daarom kiest ieder land een eigen plaatje voor de andere kant. Dat kan een koning of koningin zijn of een mooi gebouw.

Op de Nederlandse euromunt staat het staatshoofd. Andere landen kiezen voor een dier. Op de euromunt van Duitsland staat bijvoorbeeld een adelaar, op de euromunt van Finland staan twee vliegende zwanen en op de Griekse euromunt een uil.

Welke afbeeldingen staan op de munten in jouw spaarpot? Op deze landenkaart kan je het makkelijk bijhouden.

Welke munt is groter?

De 1 euro munt is kleiner dan een 50 cent munt. Hoe kan dat? Munten hebben verschillende maten omdat geldautomaten anders het verschil niet herkennen. Als iedere munt telkens een stukje groter zou worden, dan wordt de 2 euromunt wel heel groot en dat is niet handig.

Daarom is er voor gekozen om het muntgeld te verdelen in series. De 1, 2 en 5 cent is de laagste serie, daarna komt de serie van 10, 20 en 50 cent. En de hoogste serie is die van 1 en 2 euro. Binnen zo’n serie is de kleur van de muntjes hetzelfde en is ieder muntje met meer waarde een stukje groter dan de vorige. Maar iedere serie begint met een kleiner muntjes dan de grootste van de vorige serie. Dus ook de 10 cent is kleiner dan de 5 cent munt.

Ook interessant voor jou:
spreekbeurt-over-geld

7 tips voor jouw spreekbeurt

waarom-zijn-munten-rond

Waarom zijn munten rond?

Waar koop je aandelen

Waar koop je aandelen?