Skip to main content

Waar worden bankbiljetten gedrukt?

Het maken van een bankbiljet is geen gewoon klusje. Er komt heel wat bij kijken! Een bankbiljet moet namelijk sterk zijn, zodat het niet zomaar scheurt. Maar het moet ook moeilijk na te maken zijn, zodat mensen niet zomaar zelf geld kunnen ‘maken’. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Speciaal Papier

Eerst wordt er gebruik gemaakt van een speciaal soort papier, gemaakt van zuiver katoe. Dit papier voelt een beetje knisperig aan en gaat niet snel kapot. Op dit papier komen allerlei bijzondere dingen, zoals een watermerk, een glimmend stukje folie, een goudkleurige baan en een speciale draad die je alleen ziet als je het biljet tegen het licht houdt. Daarna wordt er aan beide kanten van het biljet een plaatje en tekst gedrukt met inkt die je kunt voelen. Ieder biljet krijgt ook een eigen nummer, zodat elk biljet uniek is.

Waar worden bankbiljetten gedrukt?

Lang geleden, sinds 1800, werden de Nederlandse bankbiljetten door een drukkerij genaamd Joh. Enschede gemaakt. Maar sinds 2012 worden de Nederlandse eurobiljetten in Duitsland en Groot-Brittannië gemaakt. Maar het zijn niet alleen deze twee landen die eurobiljetten maken. Er zijn wel elf speciale, superveilige drukkerijen in Europa die bankbiljetten maken!

Samenwerking tussen de banken

Het maken van euro’s is een groot project waarbij heel veel banken samenwerken. Ze moeten namelijk bedenken hoeveel nieuwe biljetten er elk jaar nodig zijn. Sommige oude biljetten zijn kapot of te vies geworden en moeten vervangen worden. Rond Kerst en andere feestdagen willen mensen vaak extra geld hebben, dus dan moeten er ook meer biljetten zijn. En als er ineens heel veel mensen extra geld willen, dan moeten de banken daar ook op voorbereid zijn.

De banken maken samen een plan voor hoeveel biljetten er nodig zijn. Ze kijken naar wat elk land denkt nodig te hebben en maken dan één groot plan voor heel Europa. Elke bank betaalt dan voor het deel van de biljetten dat ze hebben besteld.

In 2017 bijvoorbeeld, hebben de banken uit Frankrijk, Duitsland en Italië samen 1,7 miljard biljetten van €50 laten maken. Dat zijn heel veel biljetten!

Kwaliteit en Veiligheid

Om ervoor te zorgen dat alle eurobiljetten hetzelfde zijn en even goed, worden er heel veel testjes gedaan tijdens het maken. Er zijn zelfs honderden verschillende testen! Zo weet je zeker dat elk biljet van €50 in Nederland precies hetzelfde is als een biljet van €50 in Spanje of Italië.

Ook worden er tijdens het drukken speciale technieken en inkt gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld een speciale druktechniek gebruikt om het hologram (dat glimmende plaatje) en de kleur-veranderende cijfers op het biljet te krijgen.

Conclusie

Bankbiljetten zijn dus niet zomaar stukjes papier. Er komt een hoop bij kijken om ze te maken. Ze zijn sterk, veilig en overal in Europa hetzelfde. Dus de volgende keer dat je een eurobiljet in handen hebt, weet je hoeveel werk eraan vooraf is gegaan!

Ook interessant voor jou:
Eurowijsneuzen

Eurowijsneuzen over prinsjesdag

europese-valuta

Leuke weetjes over Europese valuta

eurowijsneuzen-koningsdag

Eurowijsneuzen over Koningsdag