Skip to main content

Wat zijn bitcoins?

Voor we duiken in de wereld van bitcoins, moet je eerst snappen wat geld is. Lang voordat geld bestond, ruilden mensen dingen met elkaar. Stel je voor, iemand die geiten hield, ruilde een geit voor een brood. Dat klinkt niet echt eerlijk, toch? Een geit is tenslotte veel meer waard dan een brood. Daarom kwam men op het idee van biljetten die verschillende waarden vertegenwoordigden.

Zo betalen we nu

Stel je voor, je bent in een speelgoedwinkel en je wilt een bal kopen. Je trekt geen gekleurd briefje uit je zak, maar je pint. Waar gaat dat geld heen? Alle pintransacties worden bijgehouden door de bank in een gigantisch digitaal kasboek. Dus als je pint, verplaatst de bank het geld van jouw rekening naar die van de winkel.

Wat is het risico?

Alles bij één bank bewaren lijkt niet zo’n goed plan. Wat gebeurt er als er iets misgaat met die bank? Daarvoor is de blockchain bedacht.

Kasboekjes

In plaats van één centraal kasboek, heeft iedereen die bitcoins gebruikt zijn eigen kasboek (=wallet). Zo houdt iedereen elkaar in de gaten. Raakt een kasboek verloren of wordt het gehackt? Geen paniek! Er zijn nog vele andere kasboekjes die alles correct houden.

De waarde kan schommelen

In deze kasboekjes wordt het saldo bijgehouden in bitcoins, het digitale geld van de toekomst. Maar let op, het is een nieuw soort geld en de waarde kan erg schommelen.

Ook interessant voor jou:
rolletjes euromunten

Waar worden euromunten gemaakt?

wie-heeft-een-500-euro-biljet

Wie heeft een 500 eurobiljet?

De euro

Waarom zitten er ribbeltjes op munten?