Skip to main content

WhatsApp-fraude: Hoe bescherm je jezelf?

WhatsApp-fraude, ook bekend als ‘vriend-in-nood fraude’ of ‘phishing’, is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als bekenden, zoals vrienden of familieleden, en proberen je geld of persoonlijke informatie te ontfutselen. Ze maken hierbij misbruik van het vertrouwen dat je hebt in de afzender.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

Let op verdachte kenmerken, zoals ongebruikelijke verzoeken om geld over te maken, vreemde taalgebruik, taalfouten of een andere schrijfstijl dan je gewend bent van de persoon die zich voordoet als de afzender. Daarnaast kunnen ze proberen je onder druk te zetten, zodat je snel handelt zonder na te denken.

Tips

Om jezelf te beschermen tegen WhatsApp-fraude, zijn hier enkele belangrijke tips:

  1. Vertrouw niet blindelings op berichten, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van vrienden of familieleden. Wees alert op verdachte verzoeken om geld, persoonlijke gegevens of vertrouwelijke informatie die vaak gepaard gaan met tijdsdruk.
  2. Neem contact op met de persoon buiten WhatsApp, bijvoorbeeld via een telefoongesprek, om te controleren of het verzoek wat je hebt ontvangen klopt. Gebruik hiervoor een reeds bekend telefoonnummer en niet het nummer dat wordt vermeld in het verdachte bericht.
  3. Stel tweestapsverificatie in voor je WhatsApp-account. Hierdoor wordt een extra beveiliging toegevoegd, waardoor het moeilijker wordt voor fraudeurs om toegang te krijgen tot je account.
  4. Deel geen gevoelige informatie, zoals pincodes, wachtwoorden of bankgegevens via WhatsApp. Betrouwbare instanties zullen nooit vragen om dergelijke informatie via deze app.
  5. Als je het slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude, meld dit dan direct bij de politie en bij WhatsApp zelf. Ook kun je vrienden en familie waarschuwen om hen bewust te maken van de situatie.

 

Door waakzaam te zijn, de identiteit te verifiëren, je account te beveiligen en voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie, kun je jezelf beter beschermen tegen WhatsApp-fraude. Onthoud dat het altijd beter is om het zekere voor het onzekere te nemen en verdachte berichten te controleren voordat je actie onderneemt.

Meer lezen:

Ook interessant voor jou:
Check jij jouw biljetten weleens

Check jij jouw eurobiljetten weleens?

Eurowijsheidjes welk biljet wordt het meeste vervalst

Naomi weet welk eurobiljet het meeste wordt vervalst

hoe vinden criminelen geldezels

Hoe vinden criminelen geldezels?