Skip to main content

Wat zijn zakkenrollers?

Er zijn verschillende soorten geldboeven. Maar wat zijn zakkenrollers? Dit zijn criminelen die proberen om je portemonnee uit je tas of zak te halen. Ze doen dit door je bijvoorbeeld een duw te geven of de weg te vragen. Of ze werken in groepjes. De ene persoon vraagt de weg en de andere persoon pakt razendsnel je portemonnee uit je tas of zak.

Let vooral op in grote menigten!

Zakkenrollers zijn vaak extra actief op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een festival of als je met een grote groep mensen op de trein staat te wachten. Juist daar kunnen ze makkelijker ongemerkt hun slag slaan, omdat iedereen dicht op elkaar staat en vaak is afgeleid.

Het is heel vervelend als je portemonnee is meegenomen. Je bent al je contante geld én je pasjes kwijt. Het is slim om dan meteen je bankpas te laten blokkeren, zodat de zakkenrollers ook niet gaan proberen om je digitale geld te stelen. Pas dus altijd goed op je portemonnee. Stop geld en waardevolle voorwerpen goed weg, neem niet meer geld mee dan je nodig hebt en houd je tas altijd goed bij je.

Let op voor digitale zakkenrollers!

Tegenwoordig moet je niet alleen opletten voor zakkenrollers op straat, maar ook voor cybercriminelen online. Deze digitale dieven proberen je persoonlijke informatie of digitale geld te stelen met slinkse trucjes op het internet. Zorg er dus voor dat je niet zomaar op verdachte links klikt en geef nooit je persoonlijke informatie aan onbekenden online. Veiligheid voorop, zowel offline als online!

Ook interessant voor jou:
Ik klik op een onveilige link

Ik klik op een onveilige link. Wat nu?

briefje-50-echtheidskenmerken

Kan je geld vervalsen?

Weet jij hoe een boef eruit ziet?