Skip to main content

Wat is smishing?

Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt. Het woord smishing komt voort uit phishing en sms. Smishing is een specifieke vorm van phishing. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Hiermee willen ze geld van jou stelen.

Smishing lijkt op phishing

Geldcriminelen doen zich bijvoorbeeld voor als een bank, postbezorgingsbedrijf of de belastingdienst en sturen je via SMS een tekstbericht waarbij ze je vragen om op een linkje te klikken. Om iets te bevestigen, je postpakket te volgen of voor geld wat je terugkrijgt van de belastingdienst. Alleen met dit linkje open je een virus of komt je op een onbetrouwbare site.

Waarom klikken mensen op deze linkjes?

Ondanks dat er heel veel waarschuwingen zijn van de politie en van de banken, blijven nog heel veel mensen op deze linkjes klikken. Waarom? Omdat je vaak niet in de gaten hebt dat het een onbetrouwbare link is. Je krijgt bijvoorbeeld een ‘nep’ berichtje van de bank waarin staat dat ze in verband met alle valse mailtjes, jouw gegevens nog even extra willen checken. Of dat je bankpas is verlopen en dat je alleen eventjes op een linkje hoeft te klikken. Vroeger stonden er veel taalfouten in deze berichten, maar tegenwoordig zijn ze bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Belangrijk om te onthouden

Wat je altijd goed moet onthouden is dat een bank of een betrouwbaar bedrijf nooit berichtjes stuurt met de vraag of je jouw gegevens of pincode wilt bevestigen. Als je zo’n berichtje krijgt weet je zeker dat het nep is. Open het berichtje niet. Twijfel je? Bel dan naar de bank of het bedrijf waarvan je de sms hebt ontvangen. Dan kun je het controleren.

Ontdek:

Op de website veiliginternetten.nl vind je alle antwoorden op jouw vragen en krijg je hulp bij problemen.

Ook interessant voor jou:
wachtwoordkraaktest

Doe de wachtwoordkraaktest!

pas op zakkenrollers

Wat zijn zakkenrollers?

Weet jij hoe een boef eruit ziet?