Skip to main content

Hoe vinden criminelen geldezels?

Criminelen zijn slim en sluw als het gaat om het vinden van geldezels. Ze gebruiken verschillende tactieken om mensen, vooral jongeren, te overtuigen om hun rekening te gebruiken voor criminele doeleinden. Hoe doen ze dat? En hoe kun je voorkomen dat je in hun val trapt?

Methoden van ronselen

Criminelen benaderen mensen op verschillende manieren. Ze kunnen iemand aanspreken op straat of op het schoolplein, maar ze zijn ook actief op sociale media zoals Instagram en Snapchat. Hier beloven ze snel geld en beweren dat het niet illegaal is. Maar dat is het wel!

Valse vacatures en advertenties

Ze plaatsen nepvacatures of advertenties met beloftes van hoge salarissen voor weinig werk. Deze vacatures vragen vaak om jouw bankrekening voor ‘overboekingen’. Let op: echte bedrijven zullen dit nooit op deze manier doen.

Online verkooptrucs

Een andere methode is via online verkoopsites zoals Marktplaats. Je verkoopt iets, en de koper maakt per ongeluk te veel geld over en vraagt je het terug te storten op een andere rekening. Dit is een truc!

Belangrijk om te onthouden

Het is belangrijk om alert te blijven en te weten hoe criminelen werken. Deel deze informatie met je vrienden en familie, en onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Blijf veilig en wees slim!

Ook interessant voor jou:
wat is speervissen

Wat is speervissen?

Veilig internet||veilig itnernetten|veilig internetten

Veilig internet

wat is boilerroomfraude

Wat is boilerroomfraude?