Skip to main content

Wat is quishing?

QR-codes zijn superhandig. Je scant ze met je telefoon en komt meteen op een website of kunt snel betalen. Maar… soms worden ze misbruikt door criminelen. Dan kom je op een nepwebsite en geef je per ongeluk je persoonlijke gegevens weg. Dat heet quishing.

Wat is quishing?

Een QR-code is dat vierkante blokje met zwarte en witte vakjes dat je steeds vaker ziet, op een menukaart, een brief van je bank, een bushalte of zelfs in de klas. Als je ‘m scant met je camera, opent je telefoon automatisch een website. Supermakkelijk! Maar… daar maken criminelen dus slim misbruik van. Zij maken valse QR-codes die je doorsturen naar een nepwebsite. Die site lijkt net echt: het logo van je bank staat erop, de kleuren kloppen, en soms staat er zelfs een ‘dringend bericht’ dat je meteen moet inloggen.

En als je dat doet? Dan geef je je wachtwoord, pincode of zelfs je bankrekeningnummer zó aan een oplichter.

Niet alleen oude mensen trappen erin

Misschien denk je: dat overkomt mij toch niet? Maar let op: iedereen kan slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Jongeren, ouders, docenten, opa’s, oma’s – het maakt niet uit hoe slim je bent. Criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om mensen te foppen, en ze worden daar steeds beter in. Soms gebeurt het via een nep QR-code, soms via een sms van een ‘pakketdienst’, en soms via een game of webshop. Ook geldezels komen heel vaak voor bij jongeren.

Dus: het ligt niet aan jou als je een keer bijna wordt opgelicht. Maar het helpt wel als je weet wat je moet doen.

TIP: Scan slim, niet zomaar alles

Voordat je een QR-code scant, doe even een check:

  • Waar zie je de QR-code? Is het op een gekke plek of voelt het niet oké? Niet scannen.
  • Wie heeft de code geplaatst? Weet je het niet zeker? Vraag het na of gebruik de officiële website of app.
  • Wat zie je als je scant? Kijk altijd goed naar de link die je te zien krijgt. Is het een gekke naam, een raar e-mailadres of iets met veel cijfers en letters? Wegklikken.

Onthoud: een QR-code is niet altijd veilig, ook al ziet hij er onschuldig uit.

Ook interessant voor jou:
Geldcriminaliteit via WhatsApp

Criminelen gebruiken ook WhatsApp

50 euro biljet

Wordt het 50 euro biljet het meest vervalst?

grootste smishing zaak

De grootste smishing zaak ooit