Skip to main content

Wat is boilerroomfraude?

Heb je ooit gehoord van boilerroomfraude? Dit is een soort van beleggingsfraude waarbij criminelen slimme trucjes gebruiken om mensen geld te laten investeren in projecten die eigenlijk niet bestaan. Het klinkt misschien als iets uit een film, maar het gebeurt echt, en het kan iedereen overkomen.

Stel je voor, iemand belt je op of stuurt je een berichtje met een geweldig aanbod: “Investeer een klein bedrag in ons superproject en je wordt snel rijk!” Het begint vaak met een klein bedrag, maar dan vragen ze steeds meer en meer. En het ergste? Het beloofde project is helemaal nep en het geld dat je investeert, ben je kwijt.

Hoe lokken ze je in de val?

Deze criminelen zijn heel slim. Ze weten vaak veel over je, misschien door wat ze op social media hebben gezien of door andere informatie die ze ergens vandaan hebben gehaald. Ze gebruiken psychologische trucjes om je het gevoel te geven dat je een speciale kans krijgt, iets wat je niet mag missen. Ze beloven hoge rendementen, wat betekent dat ze zeggen dat je veel meer geld terugkrijgt dan wat je investeert.

Hoe kun je boilerroomfraude herkennen?

Boilerroomfraudeurs kunnen je op verschillende manieren benaderen. Soms zie je een advertentie op social media die te mooi lijkt om waar te zijn. Of je krijgt een telefoontje van iemand die heel overtuigend klinkt. Dit gebeurt niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels of andere talen. Veel van deze fraudeurs werken internationaal.

Wat moet je doen?

Wat moet je doen als je denkt dat iemand je probeert op te lichten met boilerroomfraude? Ten eerste, als je een telefoontje krijgt en je vertrouwt het niet, is het beste wat je kunt doen ophangen. Geef nooit zomaar je persoonlijke gegevens of geld aan iemand die je niet kent.

En als iemand je via social media benadert met een ‘geweldige investeringskans’? Reageer dan niet en verwijder het bericht. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry. Onthoud altijd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Ook interessant voor jou:
slimmer-dan-een-boef

Hoe word je slimmer dan een boef?

Vals geld

Wat moet je doen met vals geld?

Wat-is-shoulderen

Wat betekent shoulderen?