Skip to main content

Wat doet een geldcrimineel?

Geld is al eeuwenlang het doelwit van criminelen. Of het nu gaat om valsmunters die nepmunten maken, of zakkenrollers die door drukke markten zwerven op zoek naar een nietsvermoedend slachtoffer. Maar zoals veel dingen in de moderne wereld, heeft ook geldcriminaliteit een digitale wending genomen. Tegenwoordig zijn er veel geavanceerdere en sluwe methoden waarmee criminelen proberen mensen van hun zuurverdiende geld te beroven.

Oudste vormen van geldcriminaliteit

Valsmunterij is waarschijnlijk een van de oudste vormen van geldcriminaliteit. In het verleden was het een kwestie van het letterlijk maken van valse munten of biljetten. Nu, met beveiligingskenmerken en geavanceerdere druktechnieken, is het moeilijker geworden om valse biljetten te produceren die overtuigend genoeg zijn.

Zakkenrollen heeft altijd een beroep gedaan op de behendigheid en snelheid van de dader. Terwijl dit nog steeds bestaat, heeft de moderne wereld digitale zakkenrollers in de vorm van hackers en scammers voortgebracht.

Nieuwe vormen van geldcriminaliteit

Enkele van de moderne vormen van geldcriminaliteit zijn:

  • Phishing: Hierbij proberen criminelen via nep-e-mails of websites persoonlijke gegevens van slachtoffers te stelen, zoals inloggegevens of creditcardnummers.
  • Geldezels: Mensen, vaak jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen om illegaal verkregen geld door te sluizen.
  • WhatsApp-fraude: Hierbij doet iemand zich voor als een bekende en vraagt het slachtoffer om dringend geld over te maken via WhatsApp.
  • Marktplaats-fraude: Dit betreft oplichting bij de verkoop van producten, waarbij de koper of verkoper niet levert wat is afgesproken.

Hoewel deze methoden variëren, hebben ze één ding gemeen: ze zijn allemaal bedoeld om mensen te misleiden. Dus hoe kun je slimmer zijn dan een geldcrimineel?

Tips om slimmer te zijn dan een geldcrimineel

  1. Wees op je hoede: Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees voorzichtig met ongevraagde e-mails of berichten die om persoonlijke informatie of geld vragen.
  2. Dubbelcheck: Als iemand je benadert met een dringend verzoek om geld, zelfs als het een bekende lijkt, bel die persoon dan even op om de zaak te verifiëren.
  3. Beveilig je apparaten: Zorg ervoor dat je computer, smartphone en andere apparaten altijd zijn voorzien van de nieuwste beveiligingsupdates.
  4. Deel geen persoonlijke informatie: Geef nooit zomaar je bankgegevens, wachtwoorden of andere persoonlijke informatie door.
  5. Blijf op de hoogte: Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Door op de hoogte te blijven van de laatste scams, kun je jezelf beter beschermen.

Geldcriminaliteit zal waarschijnlijk nooit verdwijnen. Maar door alert te blijven en te weten waar je op moet letten, kun je veel potentiële gevaren vermijden.

Ook interessant voor jou:
Vals geld

Wat moet je doen met vals geld?

slimmer-dan-een-boef

Hoe word je slimmer dan een boef?

Wat-is-shoulderen

Wat betekent shoulderen?