Skip to main content

Wat is Marktplaats-fraude?

Marktplaats is een populaire online marktplaats waar je tweedehands producten kunt kopen en verkopen. Helaas is het ook een plek waar fraudeurs actief zijn. Maar wat is Marktplaats-fraude? Hoe werkt het?

Marktplaats-fraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen misbruik maken van het vertrouwen van kopers en verkopers op het platform. Ze proberen je geld afhandig te maken door valse advertenties te plaatsen, producten niet te leveren of persoonlijke gegevens te stelen.

Hoe herken je Marktplaats-fraude?

Let op de volgende rode vlaggen: onrealistisch lage prijzen, vage of onduidelijke beschrijvingen van het product, gebrek aan foto’s van het daadwerkelijke product, slechte communicatie, druk om snel te handelen en het verzoek om buiten het Marktplaats-platform te communiceren of betalen.

Tips

Om jezelf te beschermen tegen Marktplaats-fraude, volgen hier enkele belangrijke tips:

  1. Denk goed na bij aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Als een prijs veel lager is dan normaal, moet je extra goed opletten.
  2. Bekijk het profiel van de verkoper en controleer de beoordelingen en reacties van eerdere kopers. Wees voorzichtig met nieuwe verkopers zonder beoordelingen of met negatieve beoordelingen.
  3. Voer een online zoekopdracht uit naar het product en vergelijk prijzen en specificaties. Als de advertentie geen gedetailleerde informatie bevat of stockfoto’s gebruikt, wees dan voorzichtig.
  4. Houd alle communicatie en betalingen binnen het Marktplaats-platform. Fraudeurs willen vaak buiten het platform om communiceren om sporen te verbergen. Gebruik nooit betaalmethoden die geen aankoopbescherming bieden, zoals het overmaken van geld naar een bankrekening.
  5. Als je besluit tot een persoonlijke ontmoeting voor de transactie, doe dit dan op een openbare en drukke locatie. Overleg altijd met je ouders.
  6. Als iets niet goed voelt, vertrouw dan op je intuïtie en neem geen onnodige risico’s. Het is beter om een potentiële fraudegeval te vermijden dan er later slachtoffer van te worden.

Natuurlijk kunnen deze tips je niet volledig kunnen beschermen tegen alle vormen van Marktplaats-fraude, maar ze kunnen je helpen om waakzaam te zijn en je risico te verminderen. Bescherm je ook tegen de andere vormen van fraude, zoals bijvoorbeeld Whatsapp fraude.

Ook interessant voor jou:
Ik klik op een onveilige link

Ik klik op een onveilige link. Wat nu?

Eurowijsheidjes welk biljet wordt het meeste vervalst

Naomi weet welk eurobiljet het meeste wordt vervalst

Wat-is-phishing

Wat is phishing?