Skip to main content

Wat betekent F-game?

F game, ook bekend als de fraudegame, gaat over internetfraude. Het is een online oplichting dat jongeren als een soort spelletje spelen. Jongeren die zich bezighouden met F-gaming realiseren zich soms niet volledig dat hun acties echte slachtoffers kunnen maken.

Welke vorm komt het meeste voor?

Het meest voorkomende type F-game is bankhelpdeskfraude. Hierbij doet een fraudeur zich voor als een medewerker van de bank en probeert hij iemand te misleiden om zijn computer over te nemen en geld over te maken naar de fraudeur. Naast bankhelpdeskfraude komen ook andere vormen van fraude voor, zoals WhatsApp-fraude en fraude via Marktplaats.

Geld verdienen met fraude

Vaak worden jongeren betrokken bij F-gaming via online groepen of chatgroepen, waar ze worden blootgesteld aan gemakkelijke manieren om geld te verdienen door fraude te plegen. Cybercrime-experts wijzen erop dat fraudeurs steeds geavanceerdere technieken en hulpmiddelen gebruiken, zoals belscripts en handleidingen, om geld te verdienen via internetcriminaliteit.

De gevolgen zijn groot

Jongeren die de F-game spelen veroorzaken grote schade aan hun slachtoffers. Het is echt geen spelletje. De politie doet er dan ook alles aan om F-gaming in de gaten te houden en te voorkomen. Zie jij iets verdachts? Neem dan altijd contact op met de politie.

Ook interessant voor jou:
waarom zoeken criminelen geldezels

Waarom zoeken criminelen geldezels?

Eurowijsheidjes wat is een geldezel

Wat is een geldezel?

pas op zakkenrollers

Wat doet een geldcrimineel?