Skip to main content

Wat is speervissen?

Speervissen is een vorm van phishing, ook wel Whatsapp fraude genoemd. Het grootste verschil tussen phishing en spear phishing (speervissen in het Engels) is dat bij phishing er 1 mailtje naar heel veel mailadressen tegelijkertijd wordt verstuurd. Bij speervissen gaan criminelen persoonlijker aan de slag. Ze doen zich voor als familielid of vriend. Voordat het berichtje wordt verstuurd wordt op social media ook informatie verzameld over het ‘slachtoffer’.

Hoe werkt speervissen?

Bij speervissen stuurt de crimineel een appje. De naam en de foto van het appje kloppen, alleen het telefoonnummer niet. De crimineel doet zich voor als familielid of vriend en vraagt om geld voor te schieten. Omdat het er betrouwbaar uit ziet, trappen veel mensen hierin. Pas achteraf hebben ze in de gaten dat ze geld hebben overgemaakt naar een onbekend persoon.

Altijd even checken

Krijg je een appje van een bekende met een vraag om geld voor te schieten? Controleer of het telefoonnummer is veranderd. Is het telefoonnummer wel veranderd, bel dan naar het ‘oude’ telefoonnummer om te checken.

Vraag of je even kunt bellen. Dit zal de crimineel niet fijn vinden, dus die komt zeker met een smoesje. Of stel een vraag waarop alleen jouw familielid of vriend het juiste antwoord weet.

Identiteitsfraude

Op de site van de Consumentenbond kun je meer informatie vinden over identiteitsfraude. Hoe herken je het en hoe voorkom je het.

Ook interessant voor jou:
Marktplaats-fraude

Wat is Marktplaats-fraude?

grootste smishing zaak

De grootste smishing zaak ooit

hoe vinden criminelen geldezels

Hoe vinden criminelen geldezels?