Skip to main content

Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. Eerst was Prinsjesdag op de derde maandag van september, maar hierdoor moesten veel volksvertegenwoordigers op zondag al vertrekken om in Den Haag te kunnen zijn. Omdat zondag een rustdag was, hebben ze Prinsjesdag verplaatst naar de derde dinsdag van september.

Op Prinsjesdag rijdt de Koning in de Glazen Koets naar de Ridderzaal. Daar spreekt hij de Troonrede uit. Zo opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer. Daar biedt de minister de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

Troonrede

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit in de Ridderzaal. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Wie schrijft de Troonrede?

De minister-president legt de voorlopige tekst van de Troonrede eind augustus voor aan de ministerraad. De minister-president bespreekt de tekst ook met de Koning. Tijdens de laatste ministerraad voor Prinsjesdag wordt de Troonrede definitief vastgesteld. Zo kan de Troonrede op tijd in de Staatscourant worden opgenomen, zodat de tekst op Prinsjesdag ook officieel beschikbaar is.

Aanbieden Miljoenennota en Rijksbegroting

De minister van Financiën overhandigt om 15.15 uur, na het uitspreken van de Troonrede, een koffertje aan de Tweede Kamer. Hierin zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt.

De traditie van het koffertje op Prinsjesdag begon in 1947.

Waarom 3e dinsdag van september

Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Troon

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning(in) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag.

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor vanaf de troon in de Ridderzaal. Tijdens de Troonrede zit Koningin Máxima naast de Koning op een neventroon.

Bron: Ministerie van Financiën.

Ook interessant voor jou:
Hoe werkt een kluis

Hoe ziet een kluis eruit?

Eurowijsheidjes|Eurowijsheidjes|Welke kleur heeft een spaarvarken Eurowijsheidjes|Eurowijsheidjes welk biljet wordt het meeste vervalst

Eurowijsheidjes: weet jij de antwoorden op deze geldvragen?

geld-en-duurzaamheid

Wat hebben geld en duurzaamheid met elkaar te maken?