Skip to main content

Wat is statiegeld?

Wist je dat jouw lege frisdrankfles geld waard is? In Nederland krijg je geld terug als je lege flessen inlevert. Dit systeem noemen we ‘statiegeld’. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet!

Hoe werkt het?

Als je een fles koopt, betaal je een beetje extra. Dit extra bedrag is het statiegeld. Je leent het eigenlijk aan de winkel. Wanneer je de fles terugbrengt, krijg je jouw geld terug. Heel simpel.

Waarom statiegeld?

Statiegeld heeft twee grote voordelen. Ten eerste stimuleert het hergebruik. Flessen worden niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt. Dat is top voor het milieu. Ten tweede zorgt het voor minder zwerfafval. Minder plastic en glas op straat en in de natuur betekent een schonere wereld.

Wat kun je inleveren?

Niet op alle flessen zit statiegeld. Grote plastic flessen voor frisdrank en water hebben meestal wel statiegeld. Kijk altijd naar het statiegeldlogo op het etiket. Geen logo? Dan is het inleveren niet nodig.

Wat gebeurt er na het inleveren?

Na het inleveren worden de flessen schoongemaakt en gecontroleerd. Zijn ze nog goed? Dan gaan ze terug naar de fabriek voor een nieuwe ronde. Zijn ze beschadigd? Dan worden ze gerecycled tot iets nieuws.

Statiegeld als zakgeld

Statiegeld is een leuke manier om wat extra zakgeld te verdienen. Verzamel lege flessen thuis, op school, of tijdens een opruimactie in het park. Met elke fles die je inlevert, groeit je spaarpot!

Jouw fles is geld waard

Statiegeld is meer dan alleen maar geld terugkrijgen. Het is een kleine daad met een groot effect. Dus, de volgende keer dat je een lege fles hebt, onthoud dan: die fles is geld waard.

Ook interessant voor jou:
waarom-staat-er-een-jaartal-op-munten

Waarom staat er een jaartal op munten?

geldweetjes|geldweetjes

De 5 leukste geldweetjes

wat-is-een-gulden

Wat is een gulden?