Skip to main content

Criminelen gebruiken ook WhatsApp

Criminelen bedenken continu nieuwe vormen om geld te stelen. Een van de nieuwste vormen is het gebruiken van WhatsApp. Dit wordt op verschillende manieren gedaan.

WhatsApp bericht van een bekend persoon

Geldcriminelen sturen je een berichtje en doen zich voor als een vriend of een familielid. Het WhatsApp bericht ziet er heel betrouwbaar uit. De foto en de naam kloppen bijvoorbeeld, alleen het telefoonnummer is anders. De criminelen vertellen dan dat ze net een nieuwe telefoon hebben gekregen of dat ze een tijdelijk nummer hebben in verband met een storing. Vervolgens vragen ze of je geld wilt voorschieten. Het geld moet worden overgemaakt naar een bankrekeningnummer. Maar dit nummer is van de criminelen. Omdat de appjes heel betrouwbaar lijken, zijn hier al heel veel mensen ingetrapt.

WhatsApp bericht van een onbekend persoon

Het kan ook zijn dat je een WhatsApp bericht van een onbekend persoon krijgt. Stel dat je via Marktplaats een artikel wilt verkopen. Een ‘koper’ doet een bod en neemt contact met je op via WhatsApp. De koper vraagt of je 1 cent wilt overmaken via een betaalverzoek. Zogenaamd om zeker te weten dat alles goed gaat. Alleen krijg je niet een betrouwbaar betaalverzoek maar een link naar een onbetrouwbare site. Die er natuurlijk wel heel echt uit ziet. Op het moment dat jij al jouw gegevens hebt ingevuld, hebben de geldcriminelen deze gegevens ook. Ze gebruiken die gegevens om in te loggen bij jouw bank en jouw rekening te plunderen.

Het lijkt dus onschuldig om maar 1 cent te betalen, maar als je op een onbetrouwbare site terecht komt, kunnen criminelen veel meer geld stelen.

Heb jij al weleens gehoord van smishing? Lees er hier meer over.
Op de site van de Politie staat ook een artikel over WhatsApp fraude.

Ook interessant voor jou:
Zo herken je neppe mails

8 tips. Zo herken je nepmails

briefje-50-echtheidskenmerken

Kan je geld vervalsen?

Eurowijsheidjes wat is een geldezel

Wat is een geldezel?