Smishing is een nieuwe vorm van geldcriminaliteit. Dieven sturen je een tekstbericht waarbij ze je proberen over te halen om op een linkje te klikken. Alleen met dit linkje open je een virus of komt je op een onbetrouwbare site.

Smishing lijkt op phishing

Deze vorm van geldcriminaliteit lijkt op phishing. In beide gevallen willen dieven dat je op een linkje klikt. Alleen bij phishing sturen ze je een mailtje. Bij smishing sturen ze je een sms (= een tekstbericht op je mobiel).

Waarom klikken mensen op deze linkjes?

Ondanks dat er heel veel waarschuwingen zijn van de politie en van de banken, blijven nog heel veel mensen op deze linkjes klikken. Waarom? Omdat je vaak niet in de gaten hebt dat het een onbetrouwbare link is. Je krijgt bijvoorbeeld een ‘nep’ berichtje van de bank waarin staat dat ze in verband met alle valse mailtjes, jouw gegevens nog even extra willen checken. Of dat je bankpas is verlopen en dat je alleen eventjes op een linkje hoeft te klikken.

Het allerbelangrijkste om te onthouden

Wat je altijd goed moet onthouden is dat een bank of een betrouwbaar bedrijf nooit berichtjes stuurt met de vraag of je jouw gegevens of pincode wilt bevestigen. Als je zo’n berichtje krijgt weet je zeker dat het nep is. Open het berichtje niet. Twijfel je toch? Bel dan naar de bank of het bedrijf. Dan kun je het controleren.

Bewaar ook geen bankgegevens op je smartphone. Mocht je mobieltje gehackt worden dan komen jouw gegevens niet in de verkeerde handen.

veilig internetten

Lees hier meer over veilig internetten. En waarom je je mobiel bankieren app niet moet openen bij een openbaar wifi netwerk.

Op www.veiliginternetten.nl kun je alle antwoorden zoeken op vragen en krijg je hulp bij problemen.