Skip to main content

Wie maakt de pincodes?

Heb je ooit stilgestaan bij hoe jouw pincode is bedacht? Die vier cijfers die jij intoetst om te betalen of geld op te nemen? Het is niet zomaar een willekeurige reeks getallen. En het mooie ervan: bijna niemand weet welke code van jou is! Dus wie maakt de pincodes?

Computer aan het werk

Het is een computer die deze pincodes bedenkt. In een flitsend snel moment kiest deze computer een unieke reeks cijfers voor jouw pas. En het bijzondere hieraan? Dit proces is zo geheim en veilig dat, buiten jou, niemand jouw pincode kent. Zelfs de mensen die bij de bank werken niet!

Veiligheid voorop

Waarom is dat eigenlijk zo? Waarom kennen zelfs bankmedewerkers jouw pincode niet? Dat heeft alles te maken met veiligheid. Stel je voor dat iemand anders jouw code zou weten, dan zou diegene zomaar met jouw geld aan de haal kunnen gaan. Dat willen we natuurlijk niet!

Daarom krijg je, wanneer je een nieuwe bankpas aanvraagt, je pinpas en pincode altijd apart thuisgestuurd. Twee verschillende enveloppen op verschillende dagen. Dit is een extra beveiligingsstap om te zorgen dat, mocht iemand één van de brieven onderscheppen, hij of zij niet zowel de pas als de code in handen krijgt.

Wat als je het vergeet?

Het kan de besten overkomen: je pincode vergeten. Geen zorgen! Als je je pincode een paar keer verkeerd intoetst, wordt je pas geblokkeerd om te voorkomen dat iemand anders toegang krijgt tot je rekening. Je kunt dan contact opnemen met je bank, en zij helpen je verder.

Tot slot

Pincodes zijn dus niet zomaar wat cijfers. Ze zijn uniek, geheim en superbelangrijk. Zorg dus altijd dat je ze goed onthoudt en deel ze met niemand. Zo blijft jouw geld veilig en kun jij zonder zorgen pinnen!

Ook interessant voor jou:
Geschiedenis van het pinnen

Pinnen. Hoe werkt dat nu?

hoe-moet-je-pinnen

Hoe moet je pinnen?

Eurowijsheidjes hebben Everon en Naomi dezelfde pincode

Heeft Everon dezelfde pincode als Naomi?