Skip to main content

Hoe werken criminelen online?

Hoe log jij in op TikTok of Snapchat? Gebruik je de naam van je huisdier of jouw geboortedatum? Dat is makkelijk om te onthouden maar niet handig. Want wachtwoorden kunnen best makkelijk gestolen worden.

Stel je voor: je beste vriend of vriendin weet alles van jou, inclusief je lievelingseten, de naam van je huisdier en zelfs wanneer je jarig bent. Deze informatie is superleuk om te delen, maar wist je dat het ook kan helpen bij het raden van je wachtwoord? Als je een wachtwoord kiest dat makkelijk te raden is, zoals de naam van je huisdier of je verjaardag, is het net alsof je de sleutel van je geheime dagboek onder de deurmat legt.

Maar waarom is dat zo belangrijk? Nou, stel je eens voor dat iemand toegang krijgt tot jouw TikTok account. Ze kunnen rare berichten posten of zelfs praten met je vrienden alsof ze jou zijn. Dat wil je niet.

Dus, wat kun je doen? Kies een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Mix letters, cijfers en zelfs tekens zoals ! of ?. Maak het lekker lang. En onthoud goed: je wachtwoord is als een geheime code die alleen jij mag weten. Deel het niet met anderen, zelfs niet met je beste vriend of vriendin.

In dit filmpje van het Jeugdjournaal gaat het over ‘hoe werken criminelen online?’

Ook interessant voor jou:
Waar-kan-ik-pinnen

Waar kan ik pinnen?

Eurowijsheidjes wie kent de pincode van Everon

Wie weet mijn pincode?

waarom-heeft-een-pincode-4-cijfers

Waarom heeft een pincode 4 cijfers?