Skip to main content

Hoe moet je pinnen?

Het woord ‘pinnen’ hoor je heel vaak. En je weet waarschijnlijk ook wel wat een pinpas en een pincode is. Maar hoe moet je pinnen?

Pinnen in 3 stappen

Betalen met een pinpas doe je zo:

  1. Plaats je pinpas in de automaat en laat deze erin zitten.
  2. Bekijk het bedrag op het scherm, voer je 4-cijferige pincode in en bevestig met OK.
  3. Wacht tot de transactie is goedgekeurd en haal vervolgens je pas uit de automaat.

Contactloos betalen

In de winkels zie je deze manier van pinnen steeds minder vaak voorkomen. Contactloos betalen is veel populairder geworden, omdat het nog sneller en makkelijk is. Je kan contactloos betalen met je betaalpas, met je mobiel en met bijvoorbeeld een horloge.

8 veel gestelde vragen over pinnen

Vraag 1: Hoe oud moet je zijn voor een eigen pinpas?

Iedere bank heeft zijn eigen regels. Bij sommige banken kunnen je ouders al een pinpas voor je aanvragen vanaf 6 jaar. Bij andere banken vanaf 8 jaar. Naast de leeftijd zijn er nog meer regels die per bank verschillen. Bijvoorbeeld hoeveel geld je per dag mag opnemen, of je zelf een pincode mag bedenken en of je een eigen foto op je pinpas kan plaatsen.

Wil je weten welke bank het beste bij jou past? Check dan de eerlijke bankwijzer.

Vraag 2: Waarom is een pincode geheim?

Jouw pincode is eigenlijk de sleutel van jouw digitale spaarpot. Als anderen jouw pincode kennen, kunnen ze zonder het te vragen geld van jouw rekening halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vertel jouw pincode aan niemand. Ook niet aan de politie of iemand van de bank. Je pincode is echt geheim.

Vraag 3: Kan iemand dezelfde pincode hebben?

Een pincode bestaat uit 4 cijfers dus er zijn in totaal 9.999 mogelijke combinaties. Er zijn veel meer mensen met een pinpas. Dus… sommige van ons moeten wel dezelfde code hebben!

Niet alle codes worden gebruikt. Bijvoorbeeld 1111 of 1234 zijn veel te makkelijk om te raden. Die zijn dus onveilig. Uiteindelijk zijn er iets minder dan 6.561 “veilige” codes.

Ook al hebben sommige dezelfde pincode, pinnen is nog steeds veilig. Je hebt namelijk je pas én je code nodig. Pas als die twee een perfect duo vormen, kan je betalen.

Vraag 3: Ik ben mijn pincode vergeten. Wat nu?

Je pincode moet je geheim houden, daarom mag je hem natuurlijk nergens opschrijven. Als je dan een lange tijd niet meer hebt gepind kan het gebeuren dat je de pincode niet meer weet. Ben je jouw pincode vergeten? Vertel dit dan aan één van je ouders. Zij kunnen dan contact opnemen met de bank. De bank zorgt ervoor dat je een nieuwe pincode toegestuurd krijgt. Meestal heb je die binnen een paar dagen in huis.

Vraag 4: Wat moet ik doen als ik mijn pinpas ben kwijtgeraakt?

Ben je jouw pinpas kwijt? Misschien heb je de pinpas thuis ergens laten slingeren, maar het kan ook zo zijn dat iemand je pinpas heeft gestolen. Om zeker te weten dat niemand geld van je bankrekening steelt is het belangrijk om via de bankapp meteen je pas te blokkeren.

Hierna moet je natuurlijk eerst thuis goed zoeken. Vind je je pinpas terug, dan kan je via de bankapp de pas weer deblokkeren. Vind je je pinpas niet terug? Dan moet er een nieuwe pinpas aangevraagd worden. Meestal heb je deze binnen een paar dagen in huis.

Vraag 5: Waarom moet je veilig pinnen?

Je hebt antwoord op de vraag hoe moet je pinnen? Maar waarom moet je veilig pinnen? Want get ziet er misschien een beetje suf uit om je hand bij het schermpje te houden als je aan het pinnen bent. Maar het is wel heel belangrijk, want zo kan niemand afkijken als je aan het pinnen bent. Als iemand jouw pincode heeft afgekeken dan kan diegene namelijk met jouw pinpas geld van jouw bankrekening halen. Dat is natuurlijk enorm balen! Dus net zoals je goed op je portemonnee moet letten, moet je ook goed op je pinpas en je pincode letten.

Vraag 6: Waarom zit er een chip op de pinpas?

De pinpas is een gewoon plastic kaartje. Als je de pinpas in een geldautomaat stopt, dan heeft de automaat informatie nodig. De automaat moet checken wie jij bent en welke bankrekening bij jou hoort. Deze digitale gegevens zijn allemaal in de chip op je pinpas verwerkt. Door de informatie in de chip weet de geldautomaat van wie de pinpas is. Als je de pincode hebt ingetoetst, dan weet de geldautomaat ook zeker dat jij het bent.

De chip op je pinpas gebruik je ook als je contactloos betaalt. Bij contactloos betalen hou je jouw pinpas dicht bij het pinapparaat. Het pinapparaat herkent dan de chip op jouw betaalpas. Zo kan je betalen zonder dat je jouw pinpas in het pinapparaat hoeft te stoppen.

In dit filmpje zie je precies wat er achter de schermen gebeurd als je gaat pinnen. Bron: Pin.nl

Vraag 7: Wat betekent PIN?

PIN staat voor Persoonlijk Identificatie Nummer, een geheim nummer dat jij alleen kent. Het is een geheim wachtwoord voor je betaalpas. Iemand die jouw betaalpas steelt, kan de pas niet gebruiken zolang hij jouw geheime pincode niet kent. Daarom mag je je pincode ook tegen niemand vertellen. Ook niet aan de politie of iemand van de bank. Geheim is ook echt geheim!

Vraag 8: Wie maakt de pincodes?

Het is een computer die deze pincodes bedenkt. In een flitsend snel moment kiest deze computer een unieke reeks cijfers voor jouw pas. En het bijzondere hieraan? Dit proces is zo geheim en veilig dat, buiten jou, niemand jouw pincode kent. Zelfs de mensen die bij de bank werken niet!

Ook interessant voor jou:
betaalautomaat

Amber alert op pinautomaat

Hoeveel geld kan je pinnen

Hoeveel geld kan je pinnen?

hoe-moet-je-pinnen

Hoe werkt een pinautomaat?