De Engelse pond is de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. Ontdek leuke weetjes over de Engelse pond die je misschien nog niet wist.
10 Leuke weetjes
- De Engelse pond heeft een lange geschiedenis. De allereerste munten werden meer dan 1200 jaar geleden geslagen! Kun je je voorstellen hoe lang geleden dat is?
- Op de Engelse pond vind je vaak afbeeldingen van beroemde Britse monarchen, zoals koningin Elizabeth II. Wist je dat zij de langst regerende monarch in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk is?
- Het woord “pond” is afgeleid van het Latijnse woord “libra”, wat “gewicht” betekent. De term “sterling” wordt gebruikt om de Britse pond aan te duiden, en het heeft ook een historische betekenis.
- In het Verenigd Koninkrijk heb je verschillende bankbiljetten met verschillende waarden. Je hebt biljetten van £5, £10, £20 en zelfs £50! Elk biljet heeft zijn eigen ontwerp en kenmerken.
- De munten van de Engelse pond worden geslagen door The Royal Mint, de Koninklijke Munt van het Verenigd Koninkrijk. Ze maken niet alleen munten voor het VK, maar ook voor andere landen over de hele wereld.
- Voordat de Engelse pond gemeengoed werd, werd de guinea gebruikt als betaalmiddel. Een guinea was vroeger 21 shilling, wat overeenkomt met £1.05 in de huidige valuta.
- Wist je dat de £1-munt in het Verenigd Koninkrijk een tijdlang een uniek ontwerp had? De munt had een vorm die leek op een puzzelstukje, en het was daardoor gemakkelijk te herkennen tussen andere munten.
- Op de Engelse pond vind je bekende symbolen die belangrijk zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Denk aan de leeuw, de eenhoorn, de distel en de draak. Deze symbolen hebben allemaal een historische betekenis.
- De Engelse pond wordt ook gebruikt in Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het is de officiële valuta van het hele Verenigd Koninkrijk.
- Als je naar een ander land reist, moet je soms je Engelse ponden omwisselen voor de valuta van dat land. De wisselkoersen veranderen dagelijks, dus het is handig om te controleren hoeveel je krijgt voor je ponden.
Lees ook het artikel over Bestaat de Amerikaanse euro? of Wie staat er nu op de Engelse pond?