Skip to main content

Waarom maken ze niet meer geld als er armoede is?

Geld heeft verschillende functies. Allereerst dient het als ruilmiddel voor goederen en diensten. Daarnaast wordt geld gebruikt als rekenmiddel, waarmee we gemakkelijk de waarde van verschillende producten kunnen vergelijken. Ten slotte fungeert geld als een spaarmiddel, omdat het onbeperkt bewaard kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voedsel of vee.

Dan maak je toch gewoon geld

Maar waarom maken ze niet meer geld als er armoede is? Wel, als er te veel geld in omloop is, wordt het minder waard. Dit betekent dat de waarde van het geld afneemt en uiteindelijk meer mensen in armoede terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat de hoeveelheid geld in evenwicht blijft met de economie.

Het is dus niet zo eenvoudig als simpelweg geld bijmaken om armoede op te lossen. Een stabiele economie vereist zorgvuldig beheer van de geldhoeveelheid, om ervoor te zorgen dat het waarde behoudt en de welvaart van mensen beschermt.

Wat is armoede?

Armoede betekent dat sommige mensen niet genoeg geld hebben. Het gaat niet alleen om weinig geld hebben, maar ook om dingen zoals eten, een plek om te wonen, naar de dokter kunnen gaan en naar school kunnen gaan. Je kan arm zijn doordat je bijvoorbeeld niet genoeg geld verdient om alles te kunnen betalen, bijvoorbeeld als je ziek bent. Als je veel schulden hebt of als je je baan bent kwijt geraakt en niet snel een nieuwe baan hebt.

 

Wil je nog meer leren? Lees dan het artikelĀ Hoe wordt geld gemaakt? of misschien vind je het wel leuker om te lezenĀ Hoe wordt geld vernietigd?

 

 

Ook interessant voor jou:
stapels bankbiljetten

Waar worden bankbiljetten gedrukt?

rolletjes euromunten

Waar worden euromunten gemaakt?

wat is ruilhandel

Wat is ruilhandel?