Skip to main content

Waar zijn bankbiljetten van gemaakt?

Elke dag wisselen talloze bankbiljetten van hand tot hand, maar heb je je ooit afgevraagd waar deze biljetten eigenlijk van gemaakt zijn? Veel mensen denken dat het gewoon papier is. Maar dat is het niet. Een bankbiljet is veel meer dan een simpel stukje papier.

Biljetten worden gemaakt van katoen

Onze reis begint niet in een bos met bomen, maar op een veld vol katoenplanten. Ja, je leest het goed: katoenplanten! De meeste bankbiljetten wereldwijd zijn namelijk gemaakt van katoenvezels. Deze vezels worden gewonnen uit de zachte plukjes die je vindt in de zaaddozen van katoenplanten.

Sterker dan papier

Nu vraag je je misschien af, waarom katoen? Het antwoord is simpel: katoenvezels zijn veel sterker en duurzamer dan de houtvezels die in gewoon papier zitten. Bankbiljetten moeten namelijk bestand zijn tegen veelvuldig gebruik, vouwen, kreukelen en andere alledaagse slijtage. Een bankbiljet van katoen kan daarom veel langer meegaan dan een biljet van gewoon papier.

Een ongelukje in de was

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je doet je broek in de was en vergeet een bankbiljet uit je zak te halen. Paniek! Maar hier komt het goede nieuws: omdat bankbiljetten van katoenvezels zijn gemaakt, kunnen ze zo’n ongelukje in de wasmachine overleven. Hoewel het niet aan te raden is om dit te vaak te laten gebeuren, is de kans groot dat je biljet ongeschonden uit de wasmachine komt. Probeer dat maar eens met een gewoon stuk papier!

Afwerking en beveiliging

Nadat de katoenvezels zijn verwerkt tot een stevig ‘papier’, krijgt het bankbiljet nog een reeks speciale behandelingen. Denk aan watermerken, veiligheidsdraadjes, speciale inkten en hologrammen. Deze toevoegingen maken het biljet niet alleen fraai, maar vooral ook veilig tegen vervalsingen.

Ook interessant voor jou:
Eurowijsheidjes De ribbeltjes op munten

De ribbeltjes op de euromunten

Wat is inflatie?

wat-is-een-gulden

Wat is een gulden?