Skip to main content

Kunnen honden geld ruiken?

Als je op vakantie gaat, mag je best geld meenemen. Tot € 10.000 per persoon om precies te zijn, zonder dat je dat aan iemand moet vertellen. Maar stel je voor dat je meer wilt meenemen, hoe weet de douane dan dat je dat bij je hebt? Het antwoord is verrassend: honden!

Speciale speurhonden

Geloof het of niet, maar geld heeft een speciale geur. Dit komt door de inkt en het papier dat wordt gebruikt om het te maken. De douane heeft speciale honden die getraind zijn om die geur te herkennen. Deze honden helpen de douane om geld te vinden. Ze kijken niet alleen in tassen en koffers, maar ook in grote containers op schepen, in treinen, vliegtuigen en auto’s.

Ben eerlijk!

Dus als je denkt dat je stiekem wat extra geld kunt meenemen, denk dan nog eens na! Deze honden ruiken het meteen. En hoewel je geen belasting hoeft te betalen over het geld dat je meeneemt, moet je het wel vertellen als je meer dan € 10.000 bij je hebt. Ook als het geld van iemand anders is. Als jij het draagt, moet je het zeggen.

Ieder land heeft eigen regels

Als je naar een ander EU-land reist, let dan op: de regels kunnen daar anders zijn. Voordat je vertrekt, is het een goed idee om even te kijken wat je wel en niet mag meenemen. En als je niet zeker weet, vraag het dan gewoon aan de douane in het land waar je heen gaat of waar je vandaan komt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Ook interessant voor jou:
spreekbeurt-over-geld

7 tips voor jouw spreekbeurt

stapels bankbiljetten

Waar worden bankbiljetten gedrukt?

Hoeveel-geld-kost-het-duurste-kenteken

Hoeveel geld kost het duurste kenteken?