Skip to main content

Hoe vies is geld?

Geld stink niet maar is ook zeker niet schoon. Elke keer dat we geld uitwisselen, geven we ook talloze bacteriën door. Maar hoe vies is geld dan eigenlijk? Uit een recente studie van Oxford University en het Radboud UMC blijkt dat onze Europese euromunten en -biljetten gemiddeld 11.000 bacteriën bevatten.

Hoe zit dat bij andere valuta?

Ter informatie, het Britse pond herbergt gemiddeld 26.000 bacteriën. Nog verrassender, de Deense en Zweedse kronen gaan zelfs tot 40.000 bacteriën. Vergeleken hiermee lijkt de euro een van de schonere valuta, hoewel 11.000 bacteriën nog steeds een hoog aantal is.

Hoe vies is een mobiel?

Interessant is dat onze mobiele telefoons, die we dagelijks gebruiken en vaak aanraken, tussen de 2.000 en 4.000 bacteriën per vierkante centimeter hebben. Gezien de frequentie waarmee een telefoon wordt aangeraakt en tegen het gezicht wordt gehouden, is dit cijfer zeker iets om over na te denken.

Het belang van goede hygiëne

hoe vies is geld

Hoewel het verleidelijk kan zijn om ons zorgen te maken over deze bacteriën, is het belangrijk te beseffen dat veel van deze bacteriën onschadelijk zijn. Sommigen kunnen zelfs gunstig zijn voor onze gezondheid. Zo bouw je weerstand op en word je minder snel ziek. Het blijft een goed idee om regelmatig de handen te wassen, vooral na het hanteren van geld.

Ook interessant voor jou:
stapels bankbiljetten

Waar worden bankbiljetten gedrukt?

welke-metalen-zitten-in-de-munten

Welke metalen zitten in de munten?

duurste geldweetjes|bruidstaart

De 5 duurste geldweetjes