Skip to main content

Hoe zit het met de digitale euro?

Heb je wel eens gehoord van de crypto, bitcoin of blockchain? Het zijn nieuwe manieren van betalen. Maar hoe zit het met de digitale euro en waarom willen we het?

Steeds minder contant geld

Tegenwoordig betalen we veel met onze pinpas of mobiele telefoon. Je ziet steeds minder mensen met contant geld betalen. Sterker nog, in Nederland betaalt maar 1 op de 5 mensen nog met muntjes of briefjes. Maar contant geld blijft wel belangrijk. En daarom denkt De Nederlandsche Bank (DNB) na over een ‘digitale versie’ van dit contante geld. Dit noemen we de digitale euro. In dit artikel lees je wanneer de digitale euro komt.

Wat is de digitale euro?

Het is net als gewoon geld, maar dan op je telefoon of computer. Het is een soort digitale portemonnee met ‘echt’ geld erin. En waarom is dit nodig? Nou, omdat we het belangrijk vinden dat iedereen altijd veilig kan betalen, zelfs als andere betaalmethodes even niet werken.

Wat ook cool is, is dat deze digitale euro ons kan helpen om onafhankelijk te blijven. We willen niet afhankelijk zijn van andere landen of hele grote bedrijven als het gaat om betalen.

digitale euro

Hoe zit het met je privacy?

Geen zorgen! Net als met gewoon contant geld, kan de digitale euro ook privé zijn. Dat betekent dat anderen niet altijd kunnen zien wat jij koopt. Maar tegelijkertijd moet het wel veilig blijven en mogen mensen het niet gebruiken voor verkeerde dingen.

Wanneer komt de digitale euro?

Nu denk je misschien: “Wanneer komt die digitale euro dan?” Nou, dat weten we nog niet precies. Er wordt nog veel over gepraat en onderzocht. Eerst willen we zeker weten dat het een goed idee is. Pas in 2023 wordt beslist of we echt gaan beginnen met de ontwikkeling ervan. En daarna kan het nog zo’n drie jaar duren voordat de digitale euro er echt is. Dus, hoewel je er misschien nog even op moet wachten, kan de digitale euro een spannende nieuwe manier worden om te betalen in de toekomst!

Ook interessant voor jou:
geld-en-duurzaamheid

Wat hebben geld en duurzaamheid met elkaar te maken?

Hoe-weten-blinden-welk-eurobiljet-ze-in-handen-hebben

Hoe herkennen blinden een eurobiljet?

Wat-is-crypto

Wat is crypto?