Skip to main content

Goudstaven gaan op reis

In mei 2023 heeft de Nederlandsche Bank (DNB) een indrukwekkende operatie uitgevoerd door ruim 200 ton aan goudstaven en gouden munten, ter waarde van 10,4 miljard euro, te verplaatsen van de kluis in Haarlem naar het nieuwe DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist. Deze verhuisoperatie omvatte ook een voorraad bankbiljetten, met een waarde van ruim 4,5 miljard euro, die van Haarlem naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist zijn overgebracht.

14.166 goudstaven

Het waardevolle goud, bestaande uit 14.166 staven van ongeveer 12,5 kilo per stuk, en de bankbiljetten werden in oktober 2020 overgebracht van het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam naar de voormalige gelddrukkerij van Joh. Enschede in Haarlem. Deze tijdelijke opslag in Haarlem maakte de renovatie van het DNB-kantoor in Amsterdam gemakkelijker.

31% van de totale goudvoorraad van DNB ligt in het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist. Nog eens 31% bevindt zich in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York, terwijl de overige 38% in Londen en Ottawa wordt opgeslagen.

Cashcentrum

De bouw van het cashcentrum werd gestart in het najaar van 2019, en in september 2022 werd het opgeleverd. Het DCC is een maximaal beveiligd en innovatief cashcentrum waar bankbiljetten worden gecontroleerd en gesorteerd. Ook valse munten en bankbiljetten worden hier gecheckt. Vanuit het DCC levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders, die ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels brengen.

Het was een gigantische logistieke operatie om het goud en de bankbiljetten te vervoeren. Er waren heel veel beveiligingsmaatregelen zodat er onderweg niets kon gebeuren. Met het DNB Cashcentrum in Zeist kan DNB efficiƫnter werken en tegelijkertijd de veiligheid van het financiƫle systeem waarborgen.

Meer weten?

  • NOS heeft een filmpje gemaakt over deze verhuizing.
  • Wil je weten waarom Nederland zoveel goud heeft? Kijk dan dit filmpje.
  • Weet jij hoe zwaar een goudstaaf is?
Ook interessant voor jou:
Goudstaven

Stapels goud

Eerlijke bankwijzer

Wat is de eerlijke bankwijzer?

dromen over geld

Mag ik zelf een bank beginnen?