Skip to main content

Beursgebouw Amsterdam

De Beurs van Hendrick de Keyser, die in 1611 werd geopend, was het eerste beursgebouw in Amsterdam. Met een lengte van ongeveer 60 meter en een breedte van ruim 35 meter bood het onderdak aan handelaren die voornamelijk in goederen handelden. Naast deze koopmansbeurs werden er in die tijd ook verschillende banken opgericht, waaronder de Amsterdamse Wisselbank.

De Beurs van Berlage

Helaas moest de Beurs van Hendrick de Keyser in 1835 worden gesloopt vanwege verzakkingsproblemen. Gelukkig kunnen we nog steeds een ander indrukwekkend beursgebouw in Amsterdam bezoeken: de Beurs van Berlage. Dit iconische gebouw, ontworpen door de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage, staat bekend om zijn prachtige architectuur en historische betekenis. Heb jij ooit de kans gehad om een beursgebouw te bezoeken?

Wat is een beurs?

Maar wat is een beurs eigenlijk en wat gebeurt er binnen de muren van een beursgebouw? Een beurs is een plaats waar handel wordt gedreven in verschillende financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Het is een centrale locatie waar kopers en verkopers samenkomen om deze instrumenten te verhandelen. Het doel van handelen op de beurs is om winst te maken door te speculeren op prijsveranderingen van deze financiële activa.

Wat is een aandeel?

Een van de belangrijkste aspecten van de beurs is de handel in aandelen. Een aandeel vertegenwoordigt een eigendomsbelang in een bedrijf. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, word je mede-eigenaar van dat bedrijf en heb je recht op een deel van de winst en het vermogen ervan. De waarde van aandelen kan stijgen of dalen op basis van verschillende factoren, zoals bedrijfsprestaties, economische omstandigheden en marktsentiment.

Euronext Amsterdam

De Nederlandse beurs, bekend als Euronext Amsterdam, is een van de belangrijkste beurzen in Europa. Het maakt deel uit van Euronext, een pan-Europese beursmaatschappij. Euronext Amsterdam heeft een lange geschiedenis en trekt zowel Nederlandse als internationale bedrijven aan. Het is een plek waar beleggers en handelaren samenkomen om te handelen in verschillende effecten.

Ook leuk om te lezen: De Amsterdamse beurs

Ook interessant voor jou:
wat-doet-een-bank

Wat doet een bank?

Nederlandsche Bank

Wat is de Nederlandsche Bank?

Goudstaven

Stapels goud