Skip to main content

Waarom lenen mensen geld?

Stel je voor: je wilt heel graag een nieuw computerspel kopen, maar je zakgeldpotje is net leeg. Je hebt misschien weleens gehoord dat volwassenen geld lenen als ze iets willen kopen, maar wat betekent dat eigenlijk?

Wat is geld lenen?

Geld lenen betekent dat je geld van iemand anders gebruikt, maar je moet dat geld later weer teruggeven. Het is net als wanneer je een speelgoedautootje van je vriendje leent. Je speelt ermee, maar daarna geef je het terug, toch?

Waarom lenen mensen geld?

Soms willen grote mensen iets kopen, zoals een huis of een auto, maar hebben ze niet genoeg geld. Dan kunnen ze geld lenen van een bank. Maar ze moeten wel beloven dat ze het geld later terugbetalen.

Rente: een extraatje voor het lenen

Als volwassenen geld lenen bij een bank, moeten ze vaak iets extra’s terugbetalen. Dat noemen we ‘rente’. Het is een beetje alsof je twee snoepjes leent van je vriendje en er drie teruggeeft als bedankje.

Lenen van vrienden en familie

Soms lenen mensen geld van hun familie of vrienden. Dat is fijn, want dan hoef je misschien geen rente te betalen. Maar je moet wel duidelijke afspraken maken over wanneer je het teruggeeft!

Is lenen slim?

Lenen kan handig zijn, maar het is belangrijk dat je weet hoe je het geld terug gaat betalen. Stel je voor dat je elke week één snoepje leent van je vriendje. Als je niet oppast, heb je straks een heleboel snoepjes te betalen!

Wat kan jij doen?

Misschien denk je nu: “Ik ben nog een kind, dus ik hoef me hier geen zorgen over te maken!” Dat klopt, maar het is wel slim om alvast te leren over geld. Als je weet hoe je met geld moet omgaan, heb je daar later veel aan!

En onthoud: als je ooit iets leent, of het nu een speelgoedje of een snoepje is, geef het dan altijd netjes terug!

Ook interessant voor jou:
waarom-is-goud-zoveel-waard|

Waarom is goud zoveel waard?

Eurowijs goudstaven

Goudstaven gaan op reis

Eurowijs goud

Waarom heeft Nederland een voorraad goud?