Digitaal betalen is een veilige manier van betalen. Alleen je moet zelf ook veilig met je pinpas, pincode en gegevens omgaan. Hoe leer je jouw kind pinnen?
Vanaf welke leeftijd een eigen pinpas?
Doordat er steeds minder contant geld is, stappen steeds meer ouders over op het geven van digitaal zakgeld. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de kinderen voordat ze naar de middelbare school gaan, een betaalrekening met pinpas hebben.
Het voordeel van je kind een eigen pinpas geven is dat je tijd hebt om alles uit te leggen. Hoe werkt de bankenapp, maak samen spaarpotjes aan en check alle inkomsten en uitgaven.
5 veilig pinnen tips
Allereerst is het belangrijk dat jouw kind weet hoe je veilig moet pinnen.
- Vertel hoe belangrijk het is om de pincode geheim te houden. Bedenk samen een ezelsbruggetje. Bij sommige banken mag je zelf een pincode uitkiezen.
- Een pinpas en pincode is persoonlijk. Geef deze nooit aan anderen. Ook niet aan de politie of een bankmedewerker.
- Ga je pinnen? Zorg dat niemand kan afkijken. Houd je hand voor het scherm.
- Ben je aan het pinnen? Laat je niet afleiden door geluiden of mensen die vragen stellen. Dit kan een truc zijn om de pinpas te stelen.
- Spreek samen af waar de pinpas wordt bewaard. Door contactloos betalen heeft een pinpas ook waarde zonder pincode. Veilig opbergen is daarom belangrijk.
Ben slimmer dan geldcriminelen
Er zijn veel verschillende vormen van geldcriminaliteit. Criminelen proberen op verschillende manieren aan persoonlijke (bank) gegevens te komen. Dit kan in de winkel zijn, maar gebeurt ook steeds vaker online door het sturen van appjes en mailtjes. Leer je kind dat niemand (ook niet iemand van de bank) vraagt om jouw persoonlijke gegevens. Nooit. Krijgen ze een bericht? Spreek af dat ze niets doen, maar wel aan jou laten zien zodat je actie kunt ondernemen.
Tip!
Heeft jouw kind een eigen mobiel? Vertel dat bij gratis wifi (soms ook op scholen en in het openbaar vervoer) hackers makkelijker toegang krijgen tot gegevens. Gebruik de Mobiel Bankieren app daarom nooit bij gratis wifi maar alleen bij beveiligde verbindingen.
Kijktip! Eurowijs filmpje ‘Ben jij slimmer dan een boef?‘