Geldcriminaliteit is de laatste jaren meegegroeid met de digitale betalingsmogelijkheden. Het aantal fraude gevallen is dan ook enorm hoog. We hoeven kinderen niet bang te maken voor criminelen, beter is het om ze tips te geven zodat zij niet in de valkuilen trappen. Kinderen in de brugklas hebben vooral te maken met phishing, Whatsapp fraude en geldezels.

Phishing

Phishing is de vorm waarbij criminelen een mailtje sturen met het verzoek om via een link persoonlijke (bank)gegevens in te vullen. De mailtjes zijn vaak bijzonder goed nagemaakt. Het lijkt net of banken, de Belastingdienst of de politie de mailtjes stuurt.

Tip: Vertel aan je kind dat er geen enkele (financiële) instantie is die vraagt om gegevens. Ontvangen ze een mailtje met een link? Spreek af dat ze de mail eerst aan jou laten zien.

Whatsapp fraude

Whatsapp fraude is een vorm waarbij criminelen een appje sturen met het dringende verzoek om ze uit de brand te helpen en geld over te maken naar een rekening. De app lijkt te worden verstuurd door vrienden of bekenden. Criminelen hebben namelijk via social media voorwerk gedaan en zich verdiept in alle sociale contacten en recente gebeurtenissen.

Tip: Ontvang je een app bericht van een bekende waarin gevraagd met het verzoek om geld over te maken? Check of het telefoonnummer ‘toevallig’ net is veranderd. Is dat zo? Neem dan contact op met de bekende door het oude nummer te bellen.

Geldezels (Moneymules)

Criminelen zijn altijd op zoek naar (meestal) kinderen die tijdelijke hun pinpas en pincode willen uitlenen. Hier krijgen de kinderen een flinke vergoeding voor. De criminelen gebruiken de rekening vervolgens om (zwart) geld door te sluizen die met criminele activiteiten zijn verdiend. Kinderen die hun pinpas en pincode uitlenen worden geldezels genoemd. Geldezels nemen een groot risico omdat ze door het uitlenen indirect ook deelnemen aan criminele activiteiten en dit een strafblad kan opleveren.

Tip: Pinpas en pincode zijn echt geheim. Leen het nooit uit. Ook niet aan je beste vrienden.

Ouders lezen ook deze artikelen:

Meer tips over zakgeld en financiële opvoeding? Volg Eurowijs op FacebookInstagram en Pinterest.