Als je geld over hebt, kun je het in je spaarpot stoppen of naar de bank brengen. Maar je kunt geld ook beleggen. Beleggen betekent dat je geld investeert. Hierbij hoop je dat het na verloop van tijd meer waard wordt.

Je kunt bijvoorbeeld investeren in een bedrijf. Je geeft jouw geld aan het bedrijf en in ruil daarvoor ontvang je een aandeel. Dit is een bewijs dat je geld hebt betaald. Als het goed gaat met het bedrijf maakt het bedrijf winst, en jij dus ook. Jouw aandeel wordt dan meer waard. Maar als het niet goed gaat met het bedrijf, dan maakt het verlies en daalt jouw aandeel in waarde. Je maakt alleen winst of verlies als je het aandeel weer verkoopt. Bij beleggen in aandelen is het dus belangrijk goed op te letten wanneer je het aandeel koopt of verkoopt.

Je kunt ook beleggen in aandelenfondsen. Aandelenfondsen zijn potjes met meerdere aandelen bij elkaar. Soms zitten er tien aandelen in een fonds en soms wel twintig. Omdat sommige aandelen in een fonds dalen en andere weer stijgen, is er bij een aandelenfonds vaak meer kans op winst. Maar pas op: je hebt ook zeer risicovolle aandelenfondsen.

Sommige mensen beweren nog altijd dat beleggen in goud het slimste is. Omdat goud altijd zijn waarde behoudt. Maar of dat nu echt waar is?

Wil je gaan beleggen? Dan is het wel belangrijk om goed te bekijken of je jouw geld langere tijd niet nodig hebt en of je risico durf te lopen. Je weet namelijk vooraf niet zeker of je geld meer waard wordt.