Skip to main content

Waar zijn guldens gebleven?

Wanneer je denkt aan de gulden, zie je misschien glanzende munten en kleurrijke bankbiljetten voor je. Maar wist je dat na de komst van de euro, de guldens een hele nieuwe bestemming kregen?

Munten worden… chips?!

Nee, niet het soort chips dat je eet tijdens een filmavond. Onze oude munten zijn in een machine gestopt die ze veranderde in ribbelchips-vormige stukjes. Dat klinkt al gek genoeg, toch? Maar daar stopte hun avontuur niet. Ze zijn namelijk omgesmolten! Zo kregen ze een tweede leven als grondstof en zijn misschien nu wel onderdeel van een fiets, een brug of iets anders dat je elke dag ziet.

Dansen op bankbiljetten?

De bankbiljetten konden niet, zoals de munten, worden omgesmolten. Wat dan? Ze werden versnipperd tot piepkleine stukjes. En die snippers? Die zijn tot worsten geperst. Het grootste deel van deze papierworsten is verbrand om energie op te wekken. Maar sommige van die worsten zijn gebruikt als ondervloeren voor sporthallen. Dus als je op school in de gymzaal een potje basketbal speelt, spring je misschien wel rond op oude guldenbiljetten.

Zo zie je maar, onze oude guldens hebben niet zomaar ‘vaarwel’ gezegd. Ze kregen een nieuw doel en zijn nog steeds om ons heen, op een manier die je misschien nooit had verwacht!

Ook interessant voor jou:
eerste-nederlandse-bankbiljet

Hoe oud is het eerste Nederlandse bankbiljet?

hoe vraag ik belasting terug

Hoe vraag ik belasting terug?

Kan je als kind een eigen bedrijf beginnen

Kan je als kind een eigen bedrijf beginnen?