Skip to main content

Kan geld in de was?

Wat gebeurt er als je een eurobiljet in je broekzak laat zitten en het belandt per ongeluk in de wasmachine? Gelukkig helemaal niets. Het biljet wordt natuurlijk wel nat, maar het blijft heel. Dat komt omdat een bankbiljet niet van papier is gemaakt maar van een speciaal soort katoen. Hierdoor kan het niet makkelijk scheuren.

Wat zijn eurobiljetten van gemaakt?

Eurobiljetten zijn niet gemaakt van het standaardpapier dat we kennen van alledaagse voorwerpen. Ze zijn gemaakt van een speciaal katoenmix dat kleine synthetische vezels bevat. Hierdoor zijn ze veel duurzamer dan gewoon papier en kunnen ze een toevallige duik in water – of zelfs een volledige wasprogramma – overleven zonder volledig uiteen te vallen.

Wassen en drogen

Hoewel een eurobiljet een onbedoelde wasbeurt kan overleven, betekent dit niet dat het een goed idee is om je biljetten regelmatig te wassen. Voortdurende blootstelling aan water en de wasmiddelen kan de kleur van het biljet vervagen en de vezels ervan verzwakken. En terwijl het biljet nat is, wordt het kwetsbaarder en kan het gemakkelijker scheuren. Als je ooit een gewassen biljet hebt, is het het beste om het aan de lucht te laten drogen om kreukels en verdere beschadigingen te voorkomen.

kan geld in de was

Veiligheidskenmerken van Eurobiljetten

Eurobiljetten zijn ontworpen met geavanceerde technologieën om vervalsing tegen te gaan en om langdurig gebruik in het dagelijks leven te weerstaan. De Europese Centrale Bank heeft een scala aan veiligheidskenmerken in eurobiljetten opgenomen om vervalsing moeilijk te maken:

  1. Watermerk: Als je het biljet tegen het licht houdt, kun je een beeltenis zien die zichtbaar wordt dankzij variaties in de dikte van het biljet.
  2. Veiligheidsdraad: Dit is een dunne ingebedde strip die door het biljet loopt en verschijnt als een doorlopende donkere streep wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden.
  3. Hologram: Op sommige denominaties, zoals het biljet van 20 euro, kun je een hologramstrip aan de zijkant vinden. Als je het biljet kantelt, zie je het symbool van de euro en de waarde van het biljet in het hologram.
  4. Microtekst: Er is zeer kleine tekst gedrukt op bepaalde delen van het biljet, die alleen zichtbaar is onder een vergrootglas en moeilijk te kopiëren is met conventionele methoden.
  5. UV-inkt: Onder ultraviolet licht worden bepaalde delen van het biljet fluorescerend.
  6. Infraroodinkt: Onder infrarood licht wordt het patroon van de biljetten donker, terwijl de rest van het biljet licht blijft.
  7. Voelbare inkt: De hoofdafbeelding, het grote waardecijfer en de letters voelen ruw aan.

Waarom zijn deze kenmerken belangrijk?

Deze veiligheidskenmerken zijn heel belangrijk. Als vervalsers gemakkelijk eurobiljetten konden namaken, zou dat de waarde van de euro kunnen verminderen en financiële instabiliteit kunnen veroorzaken.

En als je ooit vergeet om je zakken te legen voordat je je kleding wast, maak je dan geen zorgen over die verdwaalde eurobiljetten – ze zijn gemaakt om een aantal tegenslagen te weerstaan!

Ook interessant voor jou:
kunnen-honden-geld-ruiken

Kunnen honden geld ruiken?

merken-en-reclame

Hoeveel reclame zie jij?

een eigen pinpas

Contant geld? Digitaal geld?