Skip to main content

Wat moet je doen met vals geld?

Denk je dat je een vals bankbiljet hebt? Ren dan niet naar de winkel om nog iets te gaan kopen. Betalen met een vals biljet is strafbaar. Een vals biljet moet je inleveren bij de politie. De politie gaat controleren of het bankbiljet vals of echt is. Blijkt het echt te zijn, dan krijg je het biljet gewoon weer terug. Blijkt het inderdaad vals te zijn dan heb je gewoon pech. Dan ben je je geld kwijt.

Hoe ontdek je dat je vals geld hebt?

Vals geld ontdek je door goed naar de bankbiljetten te kijken, te kantelen en te voelen. Er zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt in de bankbiljetten. Die kun je in drie stappen ontdekken: kijken, kantelen en voelen.

  1. Houd het biljet tegen het licht. In het watermerk verschijnt het portret van prinses Europa en de waarde van het biljet. Bij een biljet van 5 euro is dit getal 5. Het getal licht sterker op. Op een donkere ondergrond wordt het watermerk, en vooral het getal, donkerder.
  2. Kantel het biljet en zie de verschillende kleureffecten  (= hologram) bij prinses Europa en rond het gebouwtje.
  3. Voel de voorkant van het biljet. Vooral de lijntjes aan de linker- en rechterkant zijn goed voelbaar.

Met de DNB app kun je je geld heel makkelijk controleren.
Weet jij al alles over echt en vals geld? Doe dan de quiz.

Het verschil tussen nep geld en vals geld

We gebruiken de woorden nep en vals door elkaar, maar toch is er een verschil. Bij nep geld gaat het heel duidelijk om geld dat niet echt is. Er staat bijvoorbeeld ook ‘copy’ of ‘specimen’ op. Het heeft een andere kleur of een ander formaat. Bijvoorbeeld speelgoed geld dat je gebruikt om winkeltje te spelen. Nep geld kopen is niet strafbaar.

Bij vals geld gaat het om geld dat echt bewust is nagemaakt. Criminelen doen heel veel moeite om vals geld te maken. In het geld zit bijvoorbeeld ook het hologram en het watermerk. Criminele maken dit valse geld om er ook echt mee te gaan betalen. Daarom valt het onder een criminele activiteit. Dit is strafbaar.

Welk biljet wordt het meeste vervalst?

Het eurobiljet van 50 euro wordt het meeste vervalst en daarna het eurobiljet van 20 euro. Eurobiljetten vervalsen is best een moeilijke klus. Omdat het criminelen veel moeite kost om eurobiljetten te vervalsen, gaan ze voor een hoger bedrag dan 5 euro. Briefjes van 100 en 200 euro worden niet veel nagemaakt omdat je hiermee bij veel winkels niet kunt betalen.

Ook interessant voor jou:

Weet jij hoe een boef eruit ziet?

pas op zakkenrollers

Wat zijn zakkenrollers?

Hoe werkt f-game

Wat betekent F-game?