Skip to main content

Hoe weet je of een linkje veilig is?

Het internet is een geweldige plek vol informatie en mogelijkheden, maar het is ook belangrijk om te weten dat er risico’s zijn. Hoe weet je of een linkje veilig is?

Tips

  1. Let op tekenen van verdachte linkjes, zoals onbekende afzenders, ongevraagde berichten, onrealistische aanbiedingen of verzoeken om persoonlijke informatie. Denk twee keer na voordat je op een linkje klikt.
  2. Voordat je op een linkje klikt, beweeg je de muis over de link (zonder te klikken) en bekijk je het webadres dat wordt weergegeven. Let op ongebruikelijke tekens, spelfouten of vreemde domeinnamen die afwijken van wat je zou verwachten. Twijfel je? Klik dan niet.
  3. Probeer linkjes te verkrijgen van betrouwbare bronnen, zoals officiële websites, gerenommeerde nieuwsbronnen of door vertrouwde personen aanbevolen links. Wees voorzichtig met linkjes die via e-mails, chatberichten of sociale media worden ontvangen.
  4. Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een linkje, kun je de bron onafhankelijk onderzoeken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zoekmachine om meer informatie te vinden over de afzender, het webadres of eventuele waarschuwingen over phishing of malware.
  5. Maak gebruik van online tools zoals checkjelinkje.nl om de veiligheid van een link te controleren voordat je erop klikt. Deze website kan je helpen om te beoordelen of een link mogelijk schadelijk is.

Heb je toch per ongeluk op een linkje geklikt? 

Ook interessant voor jou:
Vals geld

Wat moet je doen met vals geld?

grootste smishing zaak

De grootste smishing zaak ooit

Whatsapp-fraude

WhatsApp-fraude: Hoe bescherm je jezelf?