Contactloos betalen betekent dat je je pinpas alleen nog maar dichtbij een betaalautomaat hoeft te houden. Je hoeft de pinpas dus nergens meer in te steken of door te schuiven. Naast een pinpas kan je ook met een mobieltje of speciaal horloge op deze manier betalen.

Alle regels

Als je pint voor een bedrag lager dan 25 euro hoef je geen pincode in te toetsen. Als je de pinpas dichtbij de betaalautomaat houdt, heb je meteen betaald. Als je boven dit bedrag komt, moet je wel je pincode intoetsen. Dat moet ook als je meerdere kleinere bedragen afrekent en het totaal bedrag boven de 50 euro uitkomt. Dit noemen ze het cumulatieve limiet.

Tijdelijke aanpassing limieten

In verband met corona zijn de limieten tijdelijk verhoogd. Hierdoor worden betaalautomaten minder aangeraakt met de vingers en handen en is kans op besmetting kleiner. Het transactielimiet is verhoogd van 25 naar 50 euro. Het cumulatieve limiet is verhoogd van 50 naar 100 euro.

Kan ik contactloos betalen?

Als op jouw pinpas het logo staat van contactloos betalen, dan is jouw pinpas hiervoor geschikt. Via de banken app kan je deze mogelijkheid aan of uit zetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in het buitenland deze vorm van betalen tijdelijk uit wil zetten.

Wil je meer uitleg? Kijk dan op www.pin.nl

 

Lees ook: Hoe oud moet je zijn voor een pinpas?