Skip to main content

Wanneer mag je een bijbaantje?

Wil je wat extra geld verdienen naast je zakgeld? Vanaf je 13e kan je starten met een bijbaantje of vakantiewerk. Maar er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden.

Bijbaantjes en je leeftijd

13 en 14 jaar: Je mag werken! Maar… niet te veel en niet te zwaar. Als je 13 of 14 bent, mag je maximaal 12 uur per week werken. Hierbij tellen schooluren ook mee. Dus na schooltijd een paar uurtjes werken kan, maar niet te lang. Verder mag je geen gevaarlijk werk doen en werken op zondag? Dat mag ook niet. En je moet minimaal 14 uur rust per dag krijgen, inclusief de periode tussen 19.00 uur en 07.00 uur

15 jaar: Je mag al wat meer werken dan toen je 13 of 14 was. Je kunt bijvoorbeeld hele dagen werken als je geen school hebt. Maar let op: zwaar werk is nog steeds niet toegestaan. Werk op zondag is onder voorwaarden mogelijk, maar dan is de zaterdag ervoor vrij en je moet minimaal 5 zondagen per 16 weken vrij zijn.

16 en 17 jaar: Nu mag je bijna net zoveel als een volwassene. Maar er zijn nog steeds klusjes die je niet mag doen, zoals werken met gevaarlijke stoffen. En je mag niet midden in de nacht werken. Je bent ook nog leerplichtig dus full time werken is nog niet toegestaan.

Bovenstaande regels zijn bij wet vastgelegd om jou te beschermen. Zo zorgen ze ervoor dat je genoeg tijd overhoudt voor school, huiswerk en chillen met je vrienden.

Populaire bijbaantjes

  • Folders of kranten rondbrengen: Een rondje lopen door de buurt en tegelijkertijd geld verdienen? Dat kan door folders of krantjes te bezorgen.
  • Vakken vullen in de supermarkt: Supermarkten zijn vaak op zoek naar jonge mensen die willen helpen met vakken vullen. Bonus: je bent de eerste die ziet wanneer de snoep in de aanbieding is!
  • Oppassen: Ben jij goed met kleinere kids? Dan is oppassen een leuke manier om wat bij te verdienen.

Minimumloon? Wat is dat?

Heb je wel eens van het minimumloon gehoord? Dit is het laagste bedrag dat iemand per uur mag verdienen. Hoe ouder je bent, hoe hoger het minimumloon. Voor jongeren onder de 23 jaar heet dit het jeugdminimumloon. Het is een soort garantie dat je eerlijk betaald krijgt voor het werk dat je doet. Maar let op: als je 13, 14 of 15 bent, is er geen vast jeugdminimumloon. Je salaris hangt dan af van wat je afspreekt met je werkgever.

Conclusie

Een bijbaantje is super voor wat extra geld en het staat ook nog eens goed op je CV voor later. Maar vergeet niet: je school en vrije tijd zijn ook belangrijk. Balans is key!

Ook interessant voor jou:
|zo spaar je geld

Zakgeld-apps

Waarom verdienen voetballers zoveel geld

Waarom verdienen voetballers zoveel geld?

hoe-werkt-kleedgeld

Hoe werkt kleedgeld?