Skip to main content

Hoe word je ondernemer?

Wil jij je eigen baas zijn? Veel mensen dromen ervan, maar weinigen durven de sprong te wagen. Zelfs als tiener kun je al beginnen met ondernemen! Maar voordat je denkt aan het grote geld, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten.

Wat betekent ondernemen?

Ondernemen is meer dan alleen iets verkopen en geld verdienen. Het is een manier van denken. Je ziet kansen, bedenkt oplossingen en gaat risico’s niet uit de weg. Bijvoorbeeld: Je ziet dat mensen op een warme dag graag een koud drankje willen. Dus waarom zou je geen limonadekraampje opzetten?

Jonge ondernemers als voorbeeld:

  • Boyan Slat was nog maar een tiener toen hij The Ocean Cleanup begon, een initiatief om de oceanen te ontdoen van plastic afval.
  • Isabella Machine begon op 9-jarige leeftijd met het maken van zelfgemaakte lipgloss en verkoopt deze nu online. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die laten zien dat leeftijd geen barrière hoeft te zijn om te starten met ondernemen.
  • Ben Pasternak begon zijn ondernemersreis toen hij nog maar 15 jaar oud was. Hij ontwikkelde een virale app genaamd “Impossible Rush” die in korte tijd miljoenen downloads bereikte. Later verhuisde hij van Australië naar New York City om zijn nieuwe startup, Flogg, een sociale koop- en verkoopapp voor tieners, te lanceren.
  • Jojo Siwa: Joelle Joanie “Jojo” Siwa begon haar carrière als danseres op de realityshow ‘Dance Moms’. Maar ze werd pas echt beroemd toen ze haar eigen YouTube-kanaal lanceerde. Met haar kenmerkende grote strikken en kleurrijke persoonlijkheid heeft Jojo een imperium opgebouwd dat varieert van muziek tot een kledinglijn, en ze heeft zelfs haar eigen speelgoedcollectie!
  • Ryan Kaji: Je hebt wellicht gehoord van ‘Ryan’s World’ op YouTube. Ryan Kaji begon met het maken van YouTube-video’s toen hij nog maar vier jaar oud was, waarbij hij speelgoed uitpakte en beoordeelde. Zijn YouTube-kanaal groeide snel, en nu is hij niet alleen een YouTube-ster, maar heeft hij ook een speelgoed- en kledinglijn bij grote retailers, en zelfs een show op Nickelodeon!

Ondernemen is hard werken

Misschien denk je dat ondernemers slapend rijk worden, maar dat is meestal niet het geval. Achter elke succesvolle onderneming zitten uren van hard werken, plannen, leren en soms ook falen. Ja, je hebt het goed gehoord: falen. Niet elk idee zal een succes zijn, en dat is oké. Het belangrijkste is dat je ervan leert en niet opgeeft.

Risico’s en beloningen

Als je bijvoorbeeld besluit om cake te bakken en te verkopen, moet je investeren in ingrediënten. Wat als je niet alles verkoopt? Of wat als het regent tijdens de rommelmarkt? Als ondernemer moet je altijd voorbereid zijn op onverwachte uitdagingen en bereid zijn om opnieuw te proberen.

Tips voor jonge ondernemers:

  1. Begin klein: Je hoeft niet meteen een grote onderneming te starten. Verkoop bijvoorbeeld eerst aan vrienden en familie.
  2. Doe onderzoek: Voordat je begint, moet je weten wat je product of dienst kost en voor hoeveel je het kunt verkopen. Lees ook tips van de Kamer van Koophandel.
  3. Luister naar feedback: Als iemand je vertelt wat er beter kan, luister dan! Dit helpt je om te verbeteren.
  4. Geef niet op: Niet alles zal meteen perfect gaan, maar geef niet op. Blijf gemotiveerd en probeer nieuwe dingen.
  5. Netwerk: Praat met andere jonge ondernemers of mensen die je kunnen helpen. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden.

Ondernemen is een spannend avontuur dat veel voldoening kan geven. Je leert belangrijke vaardigheden zoals plannen, budgetteren en communiceren. Maar onthoud: het is geen gemakkelijke weg naar rijkdom. Het vereist hard werken, doorzettingsvermogen en de bereidheid om te leren van je fouten. Als je deze kwaliteiten hebt, wie weet, misschien ben jij de volgende grote ondernemer in spé!

Wil je meer tips over geld verdienen? Kijk dan naar dit filmpje.

Ook interessant voor jou:
Eurowijsheidjes vanaf welke leeftijd een bijbaantje

Vanaf welke leeftijd mag je een bijbaantje?

wat-betekent-zwart-werken

Wat is zwart werken?

Hoeveel zakgeld verdien ik|zakgeld bedragen

Hoeveel zakgeld verdien ik?