Skip to main content

Hoe werkt kleedgeld?

Heb je wel eens van kleedgeld gehoord? Het is net zoiets als zakgeld, maar dan specifiek voor kleding. Stel je voor, je krijgt een vast bedrag per maand om je eigen kleding te kopen. Zo kun je zelf kiezen wat je wilt dragen, zonder steeds toestemming te moeten vragen. Maar, er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je met je ouders over kleedgeld gaat praten.

Wat is kleedgeld eigenlijk?

Kleedgeld is een bedrag dat je elke maand van je ouders krijgt om zelf je kleding te kopen. Het idee is dat je hiermee leert omgaan met geld en zelfstandig wordt. Je leert namelijk zelf keuzes te maken over wat je nodig hebt en wat je wilt.

Wat valt er allemaal onder kleedgeld?

Dit is een belangrijke vraag om met je ouders te bespreken. Kleding gaat namelijk niet alleen over die coole jeans of dat toffe T-shirt. Je moet ook denken aan:

  • Schoenen: zowel zomerschoenen als winterschoenen.
  • Sportkleding: je voetbaltenue of je balletoutfit bijvoorbeeld.
  • Ondergoed en sokken: ja, ook die saaie dingen!
  • Pyjama’s: voor de koude en warme nachten.
  • Winterjassen en zomerjassen.
  • Speciale gelegenheden: wat als je een feestje hebt of een speciale schooldag?

Het kan zijn dat je ouders sommige dingen buiten het kleedgeld willen houden. Bijvoorbeeld, ze kunnen zeggen: “Sportkleding betalen wij, maar de rest komt uit je kleedgeld.” Het is belangrijk dat jullie hier duidelijke afspraken over maken.

Tips voor het maken van afspraken over kleedgeld:

  1. Bespreek het bedrag: Hoeveel krijg je elke maand? Is dit genoeg voor wat je allemaal moet kopen?
  2. Maak een lijst: Schrijf samen op wat er allemaal van je kleedgeld betaald moet worden.
  3. Wees eerlijk: Als je merkt dat het bedrag niet genoeg is, bespreek dit dan. Misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden.
  4. Plan vooruit: Denk aan de seizoenen. In de winter heb je misschien een nieuwe jas nodig, en die zijn vaak duurder. Zet dan wat geld opzij in de maanden ervoor.
  5. Leer shoppen: Kijk uit voor uitverkoop, vergelijk prijzen en denk na voordat je iets koopt. Is het echt nodig? Kan het ergens anders goedkoper?

Kleedgeld kan heel leuk zijn, omdat je meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Maar vergeet niet, het is aan jou om wijs met je kleedgeld om te gaan en te zorgen dat je er het hele jaar door netjes bijloopt. En als je het even niet meer weet? Praat erover met je ouders, zij willen je vast en zeker helpen!

Naast afspraken over kleedgeld kan je ook samen afspraken maken over zakgeld en over de kosten die bij een mobiel horen.

Ook interessant voor jou:
belgeld

Hoe duur is een mobiel?

Eurowijsheidjes vanaf welke leeftijd een bijbaantje

Vanaf welke leeftijd mag je een bijbaantje?

bijbaantje

Wanneer mag je een bijbaantje?